Βραβείο καλύτερης Μηχανικής Ρομποτικής για το 5ο ΕΠΑΛ

Πολύ σημαντική διάκριση πέτυχαν οι μαθητές του 5ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. στον τελικό του Πανελλήνιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου.

   Στο διαγωνισμό ,που διοργάνωσε ο WRO Hellas  οι μαθητές των Λυκείων ,που διαγωνίζονταν στην OPEN κατηγορία  «Smart Cities» ,καλούνταν να δημιουργήσουν μια κατασκευή ελεύθερης έμπνευσης που θα λύσει ,με τη βοήθεια αυτοματισμών ,καθημερινά προβλήματα των πολιτών μιας «έξυπνης πόλης».

  Η ομάδα DRACO, με προπονητή τον καθηγητή Πληροφορικής κ. Ανδρέα Μαρνέρα ,κατάφερε να εντυπωσιάσει τους κριτές και να κερδίσει το βραβείο της καλύτερης μηχανικής κατασκευής μεταξύ των 37 Λυκείων που συμμετείχαν στον τελικό.

  Οι μαθητές ,Άγγελος Ξηρομερίτης, Πέτρος Χριστόπουλος, Ανδρέας Μαλουσάρης, Φωτεινή Κούστα, Γεωργία Κάκιου και Γρηγόρης Κατσιβαρδάς παρουσίασαν ένα ρομποτικό προϊόν που θα μπορούσε να παρέχει μια έξυπνη πόλη σε πολίτες της που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

  Πρόκειται για μια κασέτα θα  μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε απλό αναπηρικό αμαξίδιο και να το μετατρέψει σε «έξυπνο».

 Οι δυνατότητες που δίνει αυτή η κασέτα στους χρήστες της μοιάζουν απεριόριστες !

-Το αμαξίδιο μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτροκίνητο.

-Υπάρχει δυνατότητα τηλεχειρισμού με τη χρήση Bluetooth-υπερύθρων  (με joystick ή τηλεχειριστήριο τύπου TV).

-Διαθέτει GPS τόσο για την πλοήγηση όσο και για τον εντοπισμό του χρήστη.

-Έχει αισθητήρα καρδιακού παλμού και θερμοκρασίας για την παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών .

-Αισθητήρα εμποδίων για αυτόματη ακινητοποίηση του αμαξιδίου.

-Αισθητήρες γραμμής για πόλεις με φιλικά προς

ΑΜΕΑ πεζοδρόμια.

-Παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης WiFi.

-Διαθέτει Web Camera.

-Μπορεί να κάνει το αμαξίδιο ενεργειακά αυτόνομο καθώς διαθέτει αποσπώμενο φωτοβολταϊκό σκίαστρο.

«Η ομάδα DRACO εμπνεύστηκε το όνομά της από τον Δράκοντα ,έναν από τους δύο γιους του Ιπποκράτη»,μας λέει ο προπονητής της ομάδας κύριος Μαρνέρας. «Φιλοδοξούμε το έργο αυτό να μην μείνει μόνο στο διαγωνισμό αλλά να γίνει  προϊόν διαθέσιμο σε όλους τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη .Μια έξυπνη πόλη θα μπορούσε  να φτιάξει ακόμα και hot spots δανεισμού της κασέτας ».