Αχτίδα φωτός για την παλιά Νομαρχία

Ελπίδες τρέφει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ότι θα της παραχωρηθεί το κτίριο της παλιάς Νομαρχίας στο κέντρο της Πάτρας μετά από την σύσκεψη που συγκάλεσε η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας.

Βασίζονται, κυρίως, στην δυνατότητα που έχει για να καλύψει τις εργασίες που υπολείπονται και έχουν κοστολογηθεί στις 280.000 ευρώ, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.

Η σύσκεψη στην Κτηματική Υπηρεσία διοργανώθηκε σε συνέχεια του σχετικού αιτήματος που κατέθεσε ο Π.Σακελλαρόπουλος στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, πριν από λίγες ημέρες.

Το ακίνητο

Το κτίριο επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε από την ΚΕΔ το 2004, αλλά δεν αποπερατώθηκε. Το υπόγειό του έχει συνολικό εμβαδόν 226 μ2 και περιλαμβάνει έναν μεγάλο ενιαίο χώρο και έναν μικρότερο. Το εμβαδόν του ισογείου είναι 362 μ2 και περιλαμβάνει έξι χώρους και βοηθητικούς.

Ισάριθμο είναι το εμβαδόν και του πρώτου ορόφου με επτά χώρους και δύο βοηθητικούς. Διαθέτει, επίσης, έναν ακάλυπτο χώρο οικοπέδου. Αποτελείται από μικρό ισόγειο κτίριο. Στο χώρο προβλέπεται ανελκυστήρας και ράμπα εξυπηρέτησης για άτομα με αναπηρία.

Στην αυτοψία που έκανε η ΚΕΔ διαπιστώθηκε ότι η ανακαίνιση έχει γίνει με καλά υλικά και προδιαγραφές. Το ακίνητο βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Παρουσιάζει, όμως, σημάδια εγκατάλειψης, όπως υγρασίες στους τοίχους και τα ξύλινα οικοδομικά στοιχεία, γκράφιτι στις εξωτερικές όψεις κ.ά.

Ελπίζει η Περιφέρεια

Οι ελπίδες για την Περιφέρεια αφορούν σε τουλάχιστον δύο από τις βασικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την αξιοποίηση του ακινήτου. Η μία είναι η δυνατότητα εξασφάλισης της χρηματοδότησης των απαιτούμενων εργασιών για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του κτιρίου από τις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες.

Ο Π. Σακελλαρόπουλος δήλωσε στη σύσκεψη ότι η Περιφέρεια έχει τον τρόπο να καλύψει το κόστος των υπολειπόμενων εργασιών. Επίσης, αναφέρεται ως πλεονέκτημα για τους ενδιαφερόμενους κατά πόσο η πρότασή τους αποφέρει δημοσιονομικό όφελος, αφού ο βασικός σκοπός όσων φορέων ενδιαφέρονται είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής απόδοσης του ακινήτου προς εξυπηρέτηση των αυξημένων δημοσιονομικών αναγκών της χώρας.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ