Αρχιτέκτονες για Θαλάσσιο Μέτωπο: Δεν ξεκινάμε από το μηδέν

Στη δημοσιότητα έδωσε χθες ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της Πάτρας τις προτάσεις του για τον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Παραλιακό Μέτωπο της Πάτρας καταθέτοντας ενστάσεις σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα του Δήμου και περιορισμούς που θέτει.

Ζητά από τη δημοτική αρχή περισσότερο χώρο για ιδέες και προτάσεις δημιουργικής αξιοποίησης τόσο της λιμενικής ζώνης όσο και του περιβάλλοντος αστικού χώρου, με τα παλιά βιομηχανικά κτίρια αλλά και ενοποίηση με τους κάθετους στην παραλιακή δρόμους.

«Η ανάπλαση και αλλαγή χρήσης του λιμένα και της παράλιας περιοχής είναι ένα μεγάλο έργο, ζωτικής σημασίας για την πόλη και πρέπει να τύχει μεγάλης προσοχής» αναφέρει το κείμενο που προέκυψε μετά από ελεύθερη και ανοικτή συζήτηση μεταξύ των Αρχιτεκτόνων που επισημαίνουν τόσο της σημασία που είχε κατά το παρελθόν για την ανάπτυξη της πόλης όσο και σήμερα, παρά το γεγονός της απαξίωσης των βιομηχανικών και άλλων εγκαταστάσεων της παραλιακής.

«Ο επανασχεδιασμός της παραλιακής ζώνης, σε τόσο μεγάλο μήκος, αποτελεί την πιο σημαντική επέμβαση στον ιστορικό πυρήνα της πόλης από την εποχή του αρχικού σχεδιασμού του Στ. Βούλγαρη, θα επαναπροσδιορίσει και θα σηματοδοτήσει την νέα ταυτότητα της Πάτρας» λένε οι αρχιτέκτονες που θεωρούν ότι η ανάπλαση πρέπει να έχει διπλό σκοπό,

τη χερσαία ζώνη του λιμένα που, εκτός από πράσινο θα εμπλουτισθεί με χρήσεις κοινόχρηστες και κοινωφελείς που είναι απολύτως αναγκαίες για την πόλη και

>τη συμβολή στην αναθέρμανση των οικονομικών δραστηριοτήτων και ανάκτηση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της περιοχής».

«Ως πόλη, δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Εχουν γίνει ημερίδες (ΣΑΝΑ, ΤΕΕ/ΤΔΕ), υπάρχουν παλαιότερες μελέτες, έχει διοργανωθεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών' από τον Σύλλογο και την «Πελοπόννησο» και υπάρχουν οι κατευθυντήριες γραμμές του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πάτρας» υπενθυμίζουν στον Δήμο οι Αρχιτέκτονες.

«Η επέμβαση αυτή πρέπει να έχει σαφή υπερτοπικό χαρακτήρα. Ξεπερνά τα όρια της πόλης μας. Πρέπει να το πιστέψουμε αυτό, αλλιώς το όλο εγχείρημα κινδυνεύει να εκφυλιστεί σε διευθέτηση τουαλετών, αποθηκών, μονοπατιών, φωτιστικών, παγκακίων κ.λπ. που μακροπρόθεσμα δεν θα αποδώσουν τίποτα προς μια νέα οραματική εικόνα για την πόλη μας» είναι το πρώτο καίριο σχόλιο του Συλλόγου, με βάση το σχέδιο που δημοσιοποίησε πρόσφατα η δημοτική αρχή.