Από την Αγία Πετρούπολη στην Πάτρα: Νικολάι Αλεξέγιεβιτς Ράικο»

Το νέο βιβλίο του Νίκου Τζανάκου, με τίτλο «Για ένα παράσημο ανδρείας: ΝικολάιΑλεξέγιεβιτς Ράικο», που αφορά στην Πάτρα κατάμετεπαναστατική περίοδο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πικραμένος».Αυτή τη φορά ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητήςκαταπιάνεται με τον ΝικολάιΑλεξέγιεβιτς Ράικο, έναν ρώσο φιλέλληνα που υπήρξε φρούραρχος των Πατρών και του Κάστρου του Ρίου κατά τη δύσκολη καποδιστριακή περίοδο, και ανιχνεύει τη διαδρομή και τη δράση του στην πόλη μας.

Οι Εκδόσεις «Πικραμένος» και ο συγγραφέας, λοιπόν, μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου τηνΤρίτη, 19 Μαρτίου 2019, ώρα 20.30,στοRoyalTheater (Ακτή Δυμαίων 53, Πάτρα). Ομιλητές θα είναι οι: Νίκος Τσούκαλης,δικηγόρος, πρ. βουλευτής, Δρ. Ευγενία Πιερρή, Διευθύντρια ΓΕΛ Καστριτσίου, π. Διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας, Ανδρέας Καράβολας, πρ. Δήμαρχος Πατρέων, πολιτικός μηχανικός. Τη συζήτηση θα συντονίζει η Αμαλία Δημητροπούλου, πτυχιούχος Ελληνικού Πολιτισμού και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σύγχρονης Δημοσιογραφίας.

Από το οπισθόφυλλο:

«Ήρθα στην Ελλάδα το 1827, χωρίς καμία σύσταση, χωρίς υποστήριξη. Εκείνη την εποχή η χώρα ήταν ένας πραγματικός πύργος της Βαβέλ. Κανείς δε ρώταγε ποιοι είμαστε.Από πού ερχόμαστε; Πού πηγαίνουμε; Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε».

«Επόθουν να λυτρώσω την πατρίδα μου του ψόγου ότι ουδείς των υιών αυτής προσήλθεν εκουσίως αρωγός των εν Χριστώ αδελφών, και αψηφών την ύπαρξίν μου ενεπνεόμην υπό της ιδέας ότι θέλω αποθάνει υπέρ ενδόξου σκοπού».

Νικολάι Ράικο


Πάτρα, Ιούνιος 1829: η πόλη χρειάζεται ικανά πρόσωπα να την ανοικοδομήσουν. Καποδιστριακές προσπάθειες και αντικαποδιστριακά συμφέροντα συγκρούονται. Σ' αυτές τις συνθήκες καταφθάνει ο ανιδιοτελής, αφιλοχρήματος και εργατικός ρώσοςφιλέλληναςΝικολάι Ράικο. Διορίστηκε ως πρώτος φρούραρχος των Πατρών και του Κάστρου του Ρίου, αφού είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Καποδίστρια από τη δράση του και τη συνολική του παρουσία στο Ναύπλιο. Ο κυβερνήτης είχε βρει έναν πολύτιμο συνεργάτη.

Η ανά χείρας έκδοση ανασυσταίνει τα κρίσιμα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους ακολουθώντας τη διαδρομή του Ράικο. Χάρη στην αβίαστη προσέγγιση πηγών, εγγράφων και αλληλογραφίας συνιστά μια νέα ανάγνωση της ιστορίας της Πάτρας και της Ελλάδας αποκαλύπτοντας αφώτιστα έως τώρα στοιχεία.