Απόφαση σταθμός από το δικαστήριο της Πάτρας: Ας γίνεις μητέρα

Με μια πρωτότυπη απόφαση για τα ελληνικά νομικά χρονικά, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών, έδωσε το «πράσινο φως» σε μια 54χρονη Πατρινή, να αποκτήσει και πάλι παιδί, μέσω της διαδικασίας της παρένθετης μητρότητας. Τον δε ρόλο της παρένθετης μητέρας θα αναλάβει οικογενειακή φίλη της 54χρονης, μετά από συμφωνητικό που έχουν υπογράψει τα δύο ζευγάρια.

Παρένθετη μητρότητα είναι η μέθοδος τεχνητής αναπαραγωγής, κατ΄ εφαρμογή της οποίας μια γυναίκα κυοφορεί και γεννά, ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων ξένων προς την ίδια, για λογαριασμό άλλης γυναίκας, που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, αλλά αδυνατεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους.

Η μεταφορά των ξένων γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα της κυοφόρου, επιτρέπεται μόνο με δικαστική άδεια, η οποία παρέχεται πριν από τη μεταφορά τους και μετά από έλεγχο ορισμένων προϋποθέσεων.

Δύο από τις βασικές προϋποθέσεις, είναι η αιτούσα γυναίκα, να αδυνατεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους και να μην έχει υπερβεί την ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής, η οποία ορίζεται κατ' αρχήν στο 50ό έτος της ηλικίας της.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η αιτούσα, πληρούσε όλα τα κριτήρια του νόμου, εκτός από αυτό της ηλικίας, καθώς έχει υπερβεί το 50ό έτος. Ωστόσο, το δικαστήριο, αποτελούμενο από τους δικαστές Γεώργιο Αντωνιάδη, πρόεδρο Πρωτοδικών, Ελένη Τσεβά, πρωτοδίκη-εισηγήτρια, και Πρόδρομο Πιπερίδη, Πρωτοδίκη, έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο αίτημα και έδωσε το «πράσινο φως».