Απο 200 - 300 εκατ. ευρώ χάνει η Πάτρα λόγω της συνεχούς απουσίας των φοιτητών από τις Σχολές

Ελέω Γαβρόγλου το Πανεπιστήμιο Πατρών ενώθηκε με το ΤΕΙ και οι αριθμοί που το περιγράφουν είναι: 800 καθηγητές, 40.000 φοιτητές και 37 Τμήματα/Σχολές που έχουν εξαπλωθεί και σε Αμαλιάδα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι. 

Η παρουσία δεκάδων χιλιαδων φοιτητών είναι μια ΜΟΝΙΜΗ πηγή εισοδήματος κυρίως για την Πατρα: Ενοίκια, Σούπερ Μάρκετ, καφέ, ΚΤΕΛ Αστικό και Υπεραστικο, βιβλιοπωλεία, λιανικό εμπόριο, ξενοδοχεία και πολλά άλλα προσθέτουν στον ετήσιο τζίρο της πόλης ένα ποσό κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Μόνο που από τον περασμένο Μαρτιο ο εν λόγω τζίρος έχει χαθεί.

Με την έναρξη της πανδημίας οι φοιτητές έφυγαν τότε από την πόλη. Η Σύγκλητος αποφάσισε τα μαθήματα να συνεχιστούν διαδικτυακά. Ακόμα και οι ορκωμοσίες Ιουνίου και Ιουλίου δεν απαιτούν παρουσία φοιτητών γονέων, φίλων που η επίσκεψη τ τους εδώ ηταν ένα ακόμη έξτρα έσοδο για την Πάτρα τέτοια εποχή Εξ αποστάσεως θα γίνονται και οι εξετάσεις. 

Υπολογίζεται ότι η Σύγκλητος θα επεκτείνει την απουσία των φοιτητών από Σεπτέμβριο - η νέα χρονιά ξεκινά 5 με 10 Σεπτέμβρη - προκρίνοντας την "από απόσταση" παρακολούθηση μαθημάτων. Ήδη ουκ ολίγοι φοιτητες ξενοικιάζουν διαμερίσματα και όπως λένε "όποτε επιστρέψουμε ξανανοικιαζουμε".

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ακόμη και Σχολές που έχουν Εργαστήρια συμπυκνώνουν το χρόνο παρακολούθησης τους σε δυο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής θα ερθει για λίγο και θα ξαναφύγει.

Αυτή η μεγάλη οικονομική αιμοραγία για την Πάτρα δεν έχει αξιολογηθεί από τους φορείς της. Κανεις δεν έχει επικοινωνήσει με τις πρυτανικές αρχές ώστε να συνεννοηθεί για το μέλλον. Εκφράζεται ο φόβος το έρημο πλέον Πανειπιστήμιο να λειτουργεί χωρίς φοιτητές για πάνω από ένα χρόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος για την Πάτρα θα κυμανθεί από 200 έως 300 εκατ. ευρώ.