Αποτίμηση καρναβαλικών εκδηλώσεων 2018 για τον εμπορικό κόσμο

Η μεγάλη γιορτή της πόλης, το Πατρινό Καρναβάλι, ολοκληρώθηκε και φέτος αφήνοντας περιθώρια για πολλά συμπεράσματα. Για άλλη μια χρονιά η Πάτρα υπήρξε πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Σε αυτό συνετέλεσε και το οδικό δίκτυο, με την παράδοση της ΟΛΥΜΠΙΑΣ και ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, χωρίς να παραβλέπουμε το πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει με την ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ-ΤΣΑΚΩΝΑΣ.

Η Πάτρα γέμισε κόσμο για ένα διήμερο. Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί τους καρναβαλιστές, τους ποιοτικούς καρναβαλιστές, οι οποίοι για ακόμη μία χρονιά με το ανεξάντλητο μεράκι και το πηγαίο χιούμορ που διαθέτουν, κατάφεραν να κρατήσουν το Πατρινό Καρναβάλι στο υψηλό επίπεδο που του αξίζει, καθιστώντας το, το καλύτερο και μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας. Το ψεγάδι του φετινού καρναβαλιού ήταν η διάσπαση των καρναβαλικών δυνάμεων σχετικά με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού που δίχασε και έγινε αφορμή για αρνητικά σχόλια. Όσον αφορά δε στο προσκήνιο του Πατρινού Καρναβαλιού, το παραεμπόριο, οι παράνομες ψησταριές και το λαθραίο αλκοόλ είχαν την τιμητική τους. Οι άδειες που παραχωρήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή «γέννησαν» με γεωμετρική πρόοδο, παρά τις προσπάθειες από την Ελληνική Αστυνομία για την καταπολέμηση  των παράνομων, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο. Παράλληλα η αυξημένη παρουσία του ΣΔΟΕ είχε να κάνει με ελέγχους στο στεγασμένο εμπόριο, τη στιγμή που η παραοικονομία ήταν σε πλήρη λειτουργία και άνθηση.

Ο ΕΕΣΠ εξακολουθεί να τονίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα η επισκεψιμότητα αυτή να διατηρηθεί σε ανάλογο ρυθμό περισσότερες ημέρες το χρόνο, αξιοποιώντας στο έπακρο τα οφέλη που προσδίδει το καρναβάλι στην πόλη. Για παράδειγμα, « Το Χωριό των Ξωτικών» στα Τρίκαλα είχε 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες . Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε λοιπόν το καρναβάλι αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μπορεί να μας δώσει όλο τον χρόνο; Γιατί να μην ιδρύσουμε ένα Μουσείο Πατρινού Καρναβαλιού, το οποίο θα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί όλο το χρόνο και να δει από κοντά την εξέλιξη του ιστορικότερου καρναβαλιού της χώρας;

Η πρόταση του ΕΕΣΠ είναι το ξεκίνημα ενός διαλόγου, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, για την αξιοποίηση των ευκαιριών που μπορεί να μας προσφέρει η ιστορικότητα του Πατρινού Καρναβαλιού προκειμένου να εξασφαλίσουμε επισκέπτες όλο το χρόνο για την πόλη μας. Επιπλέον, προτείνουμε πριν από το Πατρινό Καρναβάλι του 2019, τον Σεπτέμβριο του 2018, να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των φορέων της πόλης ώστε να αναλάβουν δράση στους αντίστοιχους τομείς που εκπροσωπούν, προς επίτευξη της καλύτερης παρουσίας το 2019.

 

 4ος Διαγωνισμός Καρναβαλικής Βιτρίνας

 Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών διοργάνωσε τον 4ο Διαγωνισμό Καρναβαλικής Βιτρίνας  με περισσότερες από 100 συμμετοχές επιχειρήσεων. Το αγαπημένο έθιμο αναβίωσε για 4η συνεχόμενη χρονιά με πρωτοβουλία του ΕΕΣΠ και είναι πολύ θετικό ότι οι επιχειρήσεις της πόλης αγκάλιασαν τον θεσμό αυτό και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Εμπορικός Σύλλογος. Η καρναβαλική αφίσα του ΕΕΣΠ  δε, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΤΕΛ Αχαΐας ταξίδεψε σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και αναρτήθηκε στους μεγάλους υπεραστικούς σταθμούς και άλλων πόλεων.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο Δήμος Πατρέων σε αυτή την προσπάθεια που κατέβαλε ο ΕΕΣΠ για τη μεγάλη γιορτή της πόλης, δεν στάθηκε αρωγός. Παρά τα επανειλημμένα έγγραφα στον Πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού (3632/23-1-2018, 3636/29-1-2018, 3643/31-1-2018) για τη σύσταση Καρναβαλικής Επιτροπής, η οποία θα αξιολογούσε τις συμμετοχές στο 4ο Διαγωνισμό Καρναβαλικής Βιτρίνας, κάτι που είχε γίνει το 2016 και 2017, ο Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού δεν απάντησε ποτέ. Ίσως απαντήσουν στο επόμενο καρναβάλι.

Τέτοιου είδους «αφαιρετικές» τακτικές λειτουργούν αρνητικά στο να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς με τις δυνάμεις που διαθέτουν στη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης,  στο να συμβάλλουν στο «Όλη η Πάτρα μια γιορτή». Η παρούσα Δημοτική Αρχή πρέπει να εμπεδώσει ότι η διαίρεση μας κάνει μικρότερους. Επιθυμούμε να εξελίξουμε τον θεσμό και να επωφεληθούμε όλοι τα μέγιστα, όχι να λειτουργούμε βάζοντας φρένο στους Φορείς, δεδομένου ότι το 2016 η βράβευση των νικητών του Διαγωνισμού της Καρναβαλικής Βιτρίνας είχε πραγματοποιηθεί στην ίδια εκδήλωση με τις απονομές των βραβείων στα πληρώματα του καρναβαλιού. Ο ΕΕΣΠ έχει ήδη αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Δήμαρχο Πατρέων για τη συνεχιζόμενη  (Χριστούγεννα και Καρναβάλι) αρνητική στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε έναν μεγάλο ιστορικό Φορέα.

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, δηλώνει παρών και διατεθειμένος να συμβάλλει με κάθε μέσο στην  συστράτευση των τοπικών δυνάμεων για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάδειξη  και προβολή του Πατρινού Καρναβαλιού και απευθύνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους το ερώτημα: Τι καρναβάλι θέλουμε; Θέλουμε ένα Καρναβάλι αποστεωμένο, αναχρονιστικό, εμπορευματοποιημένο, χωρίς ποιότητα  με ημερομηνία λήξης;  ή ένα Καρναβάλι – θεσμό, μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, με διαχρονικότητα, κύρος, ποιότητα σε όλο το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών και φυσικά το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την πόλη και τους πολίτες της;