Αντιβιοτικά μόνο με συνταγή γιατρού - Τι ανακοίνωσε ο γ.γ. Δημόσια Υγείας Γ. Μπασκόζος

Την άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών στην Ελλάδα, με την καθιέρωση της υποχρεωτικής ιατρικής συνταγής, για την προμήθειά τους από τα φαρμακεία, ανακοίνωσε από την Πάτρα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Ο κ. Μπασκόζος ήταν χθες το βράδυ κεντρικός ομιλητής στην 4η εκδήλωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Υγεία» του Τμήματος Ιατρικής, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου παρουσίασε σε πανελλαδική πρώτη, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Δημόσια Υγεία.

Ένας από του επτά άξονες δράσης του σχεδίου, αφορά σε στρατηγικές αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής και των λοιμώξεων που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι οι δράσεις για τα δύο παραπάνω προβλήματα, θα γίνουν πιο συστηματικές, ενώ θα εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι.

Αναφερόμενος δε, στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την οποία, υπάρχουν νόμοι για την απαγόρευση χορήγησης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, είπε ότι ο ίδιος δεν είναι καθόλου σίγουρος, γι΄αυτό και επιμένει ότι χρειάζεται θεσμοθέτηση, την οποία θα φέρει μέχρι το τέλος της θητείας του.

«Δεν θα φύγω από το υπουργείο, αν δεν έχει επιβληθεί η χορήγηση αντιβιοτικού, μόνο με ιατρική και μάλιστα ειδική συνταγή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασκόζος.