Αλέξης Κούγιας: Τελικά δεν ήμουν εγώ το πρόβλημα στην Παναχαϊκή, ε;

Ο Αλέξης Κούγιας φεύγει από την Παναχαϊκή και πάει Λάρισα. Μέσα σε 8 μήνες η Παναχαϊκή πάει για... Γ Εθνική και η Λάρισα για Α! Γιατί; Χρειάστηκαν μόνο δυο λεπτά για να περιγράψει ο Αλέξης Κούγιας τι έζησε στην Πάτρα. Μια σύγκριση Πάτρας και Λάρισας απεδείχθη αρκετή. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην έντυπη Μολονότι, λέει:

1. "Η ΑΕΛ παίζει στο πιο σύγχρονο γήπεδο της Ελλάδος το ARENA.  Στην Πάτρα δεν μας έδινε γήπεδο ούτε η ερασιτεχνική ούτε ο Δήμος και καταντήσαμε να παίζουμε στη Ναύπακτο, στο Αίγιο, την Κόρινθο. Για υποτιθέμενα χρέη 5-6.000 ευρώ, όταν είχα ξοδέψει 412.000  ευρώ . Υπάρχει άλλη πόλη που εξόρισε την ομάδα - σημαία της; Ούτε μια η Πάτρα είναι μοναδική. Ακόμα και τώρα, η Παναχαϊκή έπαιξε στη Ναύπακτο όπου της έδωσαν το γήπεδο ΔΩΡΕΑΝ στην Πάτρα της κλείδωσαν τις πόρτες.

2. Στον αγώνα Λάρισα - Ολυμπιακός Βόλου είχαμε sold out με 13.000 εισιτήρια εκείνη την αγωνιστική μόνο ο Ολυμπιακός είχε περισσότερα. Θα κάνει ποτέ η Παναχαϊκή 13.000 εισιτήρια παίζοντας ας πούμε με τον Πανηλειακό; Η Παναχαϊκή κατάντησε να κόβει 80 εισιτήρια.

3. Η Λάρισα έχει πλήθος χορηγών στην Πάτρα χορηγοί ήσαν μεγάλοι πελάτες μου και δυο - τρεις ρομαντικοί κανένας άλλος. Εγώ όμως πλήρωνα από την τσέπη μου κάθε μήνα τις δόσεις σε Εφορία και ΙΚΑ - χρέη των προηγουμένων -  ξοδεύοντας συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ.

4. Το... ωραιότερο: Πρώτη χρονιά στη Λάρισα και μετά από 27 αγωνιστικές είμαστε πρώτοι με 6 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο δηλαδή ανεβαίνουμε Α Εθνική, όταν στην Παναχαϊκή επί 7 χρόνια χάναμε το όνειρο στις πρώτες 10 αγωνιστικές. Γιατί άραγε;

Και καταλήγει ο Αλέξης Κούγιας: "Συγκρίνοντας τις πορείες Παναχαϊκής και Λάρισας με Κούγια ιδιοκτήτη και στις δυο περιπτώσεις ένα είναι το συμπέρασμα. Για την Παναχαϊκή μάλλον το πρόβλημα δεν ήμουν εγώ, ε;"

ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Φθάνοντας στην Πάτρα ο Κούγιας τα πρώτα του ραντεβού τα έκανε στα παραλιακά καφέ της Ηρώων Πολυτεχνείου με φόντο το μεγάλο σκάφος του, με πρώτο ιδιοκτήτη ένα πλούσιο Άραβα όπως εξηγούσε. Πίστευε ότι το όνομα "Παναχαϊκή" ήταν το βαρύτερο στην ελληνική περιφέρεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η έξοδος στο ΟΥΕΦΑ για πρώτη φορά, η μυθική ομάδα της δεκαετίας του 70, η ίδια η Πάτρα - τρίτη μεγαλούπολη στην χώρα - τον έπειθαν ότι η Παναχαϊκή ήταν η ομάδα που γρήγορα θα ανέβαινε στην Α Εθνική και μετά θα έμπαινε στο γκρουπ των ομάδων που έβγαινα Ευρώπη  (βλέπε Αστέρα Τρίπολης).

Του τα θυμίζουμε όλα αυτά και απαντά: "Η εικόνα της Παναχαίκής έχει ξεφτίσει πια. Πώς να συγκριθεί με την Λάρισα των δυο κυπέλλων και του ενός πρωταθλήματος ή έστω με την Ξάνθη που παίζει 25 χρόνια συνεχώς Α Εθνική και βγαίνει συχνά στην Ευρώπη; Ακόμη και ο Λεβαδειακός έχει πια περισσότερες συμμετοχές από την Παναχαϊκή".

Κι όμως ερχόμενος στην Πάτρα ο Κούγιας ήταν έτοιμος... για όλα. Δήλωσε ότι θέλει να γίνει μόνιμος κάτοικος γιατί η Πάτρα "είναι μια όμορφη πόλη που δεν σε κουράζει αν ζεις εδώ", ενώ γνωστοποίησε ότι μετέφερε και τα εκλογικά του δικαιώματα. Να και μια δημοσκόπηση που τον βάζει υποψήφιο για δήμαρχο. Παίρνει πάνω από 10% και δηλώνει στους στενούς του συνεργάτες: "Εύκολα θα έβγαινα δήμαρχος αλλά δεν μπορώ να εγκαταλείψω την δουλειά μου" (ΣΣ: Ο Μπέος το απέδειξε στον Βόλο!).

Παίζει κάθε εβδομάδα μπάλα στα 5Χ5 του Δαβουρλή με άλλους δικηγόρους και γνωστούς και εκεί περιγράφει το όνειρο: "Θέλω μοντέρνο γήπεδο, ακαδημίες, προπονητικό Κέντρο και συνεργασία με όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία. Όλα τα ταλέντα πρέπει να καταλήγουν στην Παναχαίκή".

Στην πραγματικότητα τίποτε δεν έγινε αφού η κόντρα του με τον Ερασιτέχνη, τους οργανωμένους ακόμα και μερίδα του Τύπου έκαναν πρώτο θέμα συζήτησης οτιδήποτε άλλο εκτός από το αγωνιστικό. Ο ίδιος θα πει:

"Οι απλοί άνθρωποι με αγαπούσαν το έβλεπα στο δρόμο ή στις αίθουσες των Δικαστηρίων στην Πάτρα. Δεν μπόρεσα ποτέ να στηριχθώ όμως από φορείς και εκεί είναι το πρόβλημα σας. Όποιος και να έρθει στην Πάτρα, αν θελήσει να κάνει κάτι τον αρχίζουν στο κυνήγι, τον υποτιμούν, δεν τον βοηθούν".

ΚΟΥΓΙΑΣ : ΤΙ ΕΖΗΣΑ

Ιδού και ο επίλογος: "Πλήρωνα κάθε μήνα 39.000 ευρώ σε δόσεις για  χρέη προηγουμένων χώρια τα τρέχοντα. Πήρα την ομάδα Δ Εθνική αδέκαρη - δεν μπορούσε να ταξιδέψει στην Ρόδο - και την ανέβασα Β Εθνική. Στην Κόρινθο ο δήμαρχος κ. Πνευματικός μου έδινε γήπεδο, προπονητικό κέντρο και διατροφή αθλητών εντελώς δωρεάν στην Πάτρα τίποτε.

Το πρόβλημα είναι η ίδια η Παναχαίκή - δηλαδή οι άνθρωποι που την διοικούν - και οι φορείς της πόλης που είναι ξένοι για την ομάδα τους , το Πανεπιστήμιό τους, τον Άγιο Ανδρέα και ότι άλλο. Ακόμα και αν έκανα λάθη - που έκανα - ήμουν αυτός που υβριζόταν και τον πολεμούσαν ενώ πλήρωνε. Ή Πάτρα με πίκρανε".