Αθ. Αργυρίου: Αλλάζει γοργά το κλίμα στην Ελλάδα

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιος Αργυρίου υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει πολλαπλές μεταβολές στην Ελλάδα με άμεσες και έμμεσες επιδράσεις, όπως αύξηση της στάθμης της θάλασσας και μείωση των βροχοπτώσεων.

Όπως εξηγεί, όσον αφορά τις άμεσες επιδράσεις, «λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας, πολλές περιοχές διατρέχουν κίνδυνο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οποία εκτιμάται από 0,2 έως 2 μέτρα».


Επίσης, αναφέρει ότι «αναμένεται μείωση των βροχοπτώσεων μεταξύ 5% έως 9%, αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου, αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς και αύξηση της έντασης των μελτεμιών».

Όμως, όπως σημειώνει, «οι δύο τελευταίες, μπορούν να επιδράσουν θετικά στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας».

Ταυτόχρονα, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει ότι «υπάρχουν και έμμεσες επιδράσεις, που είναι απόρροια των άμεσων σε διάφορους τομείς της οικονομίας της χώρας, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές κλπ, αλλά και στην υγεία, δηλαδή ευνοϊκότερο κλίμα για την ανάπτυξη παρασίτων ή εντόμων - φορέων ασθενειών, όπως τα κουνούπια».

Όσον αφορά τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και περιουσιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Αθανάσιος Αργυρίου τονίζει ότι «κατ' αρχήν χρειάζεται προσήλωση σε πολιτικές, οι οποίες συμβάλλουν στον περιορισμό των αιτίων της κλιματικής αλλαγής».

Σε πρόσφατη ημερίδα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, ο Αθανάσιος Αργυρίου έκανε λόγο για ευφυή διαχείριση του κλίματος, αλλά και για ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων.