Έφυγε το καλοκαίρι, πουθενά ο Προαστιακός Πάτρα - Κάτω Αχαΐα

Στο… μηδέν παραμένουν ακόμα οι εξαγγελίες τοπικών και όχι μόνο παραγόντων για την έναρξη δρομολογίων του Προαστιακού από την Πάτρα μέχρι την Κάτω Αχαΐα το φετινό καλοκαίρι.

Κατά πώς φαίνεται και ενώ ήδη βρισκόμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις χάθηκε ακόμα μια θερινή σεζόν. 

Θυμίζουμε ότι τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια είχαν γίνει την περασμένη άνοιξη πριν της αυτοδιοικητικές εκλογές, ακολούθησαν υποσχέσεις ότι τα δρομολόγια μπορούν να ξεκινήσουν τελικά από τα μέσα Ιουλίου όμως οι ελπίδες που δημιουργήθηκαν τελικά διαψεύσθηκαν.

Η ΕΡΓΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΣΕ αλλά και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο τηρούν σιγήν ιχθύος για το θέμα με τα τοπικά στελέχη να δηλώνουν άγνοια για το πότε θα δρομολογηθούν τρένα προς την Κάτω Αχαΐα.

Από την πρώτη στιγμή πάντως οι Φίλοι του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πατρών και ο διαχειριστής της σχετικής ομάδας που έχουν δημιουργήσει στο Facebook, Βασίλης Γκλαβάς, κρατούσαν «μικρό καλάθι».

Επισήμαιναν με κάθε αφορμή ότι ακόμα και αν οι εργασίες ολοκληρώνονταν εγκαίρως, δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια. Σε αυτή την εκδοχή επιμένει ακόμα ο κ. Γκλαβάς ο οποίος εκτιμά ότι οι υπάρχοντες μηχανοδηγοί και λοιποί εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς άδεις και ρεπό και αν δεν πιάσουν δουλειά οι καινούργιοι μηχανοδηγοί, δρομολόγια είναι δύσκολο να δούμε.

Η εκτίμηση του κ. Γκλαβά είναι ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό να συμβεί περί τον Οκτώβριο, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του προσωπικού που έχει προσληφθεί.

Όπως επισημαίνει: «Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχώρησε σε προσλήψεις μηχανοδηγών τον Οκτώβριο του 2018. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία και διαδικασία οι νέοι μηχανοδηγοί θα μπορούν να οδηγήσουν τα τραίνα ένα χρόνο αργότερα δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019 αφού περάσουν την τελική πιστοποίηση.

Επίσης τον Ιούλιο προκηρυχτήκαν οι θέσεις για συνοδούς - ελεγκτές οι οποίοι θα περάσουν και αυτοί από τουλάχιστον δίμηνη εκπαίδευση αφού γίνει πρώτα η πρόσληψη, πιθανόν τον επόμενο μήνα.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι η έναρξη των δρομολογίων προς κ. Αχαΐα δεν θα γίνει πριν τον Οκτώβριο του 2019. Εκτίμηση μας είναι ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση για το πότε περίπου θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια.»