Έρχονται αλλαγές στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας και ποδηλατόδρομος

Την ένταξη της πράξης για την ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της Πάτρας και την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» υπέγραψε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Το έργο κατασκευής του παραλιακού ποδηλατόδρομου από την Κανελλοπούλου μέχρι την Παπαφλέσσα προκήρυξε ο Δήμος Πατρέων. Η ένταξη του έργου της αστικής ανάπλασης αφορά την Κάτω Πόλη σε περιοχή παρέμβασης με συνολική επιφάνεια περίπου 95.000m2 και περιλαμβάνει:

Ανακατασκευή οδών κυκλοφορίας οχημάτων με ασφαλτικό τάπητα, ανακατασκευή οδών κυκλοφορίας οχημάτων, ανακατασκευή πεζοδρομίων και κατασκευή νέων πεζοδρομίων, δημιουργία δικτύου οδών ήπιας κυκλοφορίας και πεζόδρομων, κατασκευή δικτύων ποδηλατοδρόμων, αναπλάσεις σε πλατείες - κοινόχρηστους χώρους, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης.

Οι επιφάνειες που ανακατασκευάζονται και διαμορφώνονται ανέρχονται συνολικά σε 63.000,00 m2 περίπου. Η ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 4η Μαΐου του 2020 και λήξης η 30η Απριλίου 2023. Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 11.912.360 ευρώ.

Οπως έχει γράψει η «Π», ο δρόμος για την υλοποίηση των αστικών αναπλάσεων του Δήμου άνοιξε μετά από την απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος αρμόδιου για θέματα χωροταξίας, Δημητρίου Οικονόμου βάσει της οποίας αίρεται η προϋπόθεση για τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών πλέον είναι πιο εύκολη η ένταξη και η υλοποίησή τους.

Ο παραλιακός ποδηλατόδρομος

Το έργο που προκηρύσσει ο Δήμος έχει προϋπολογισμό 551.248,45 ευρώ. Πρόκειται για μια διαδρομή η οποία θα εκτείνεται κατά μήκος των παραλιακών οδών της πόλης, Ηρώων Πολυτεχνείου - Οθωνος Αμαλίας.

Η παραλιακή διαδρομή θα ξεκινάει από την οδό Κανελλοπούλου και θα τερματίζει στην οδό Παπαφλέσσα όπου θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο που διέρχεται εντός του νέου λιμανιού από την Παπαφλέσσα έως την Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο ποδηλατόδρομος θα διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

• Αποκλειστικός ποδηλατόδρομος αμφίδρομης κυκλοφορίας σε οδόστρωμα με υλικό επίστρωσης έγχρωμο (κόκκινο κεραμιδί) ασφαλτικό σκυρόδεμα πλάτους 2,50μ. που προορίζεται αποκλειστικά για την κίνηση του ποδηλάτου με διαχωρισμό του ποδηλατόδρομου από την λωρίδα κυκλοφορίας των οχημάτων με διαχωριστικά διπλά έγχρωμα κράσπεδα από σκυρόδεμα.

• Ποδηλατόδρομος αμφίδρομης κυκλοφορίας σε πεζοδρόμιο με υλικό επίστρωσης πλάκες από σκυρόδεμα. Πρόκειται για λύση συνύπαρξης πεζών και ποδηλάτου με τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης.

• Συνύπαρξη ποδηλάτου και οχημάτων σε οδόστρωμα με υλικό επίστρωσης ασφαλτικό σκυρόδεμα (ομόρροπη κίνηση ποδηλάτων και οχημάτων με έλεγχο της παρόδιας στάθμευσης και τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης.

Το συνολικό μήκος του ποδηλατόδρομου είναι 5,00χλμ και το πλάτος του 2,50μ. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 365ημέρες από την ημέρα υπογραφής. Προσφορές θα γίνονται δεκτές μέχρι την 28η Νοεμβρίου 2019 και η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου.

πηγή: Πελοππόνησος.