Άγιος Ανδρέας: Το αναξιοποίητο ατού της Πάτρας

Κάθε χρόνο, στην κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Πολιούχο της Απόστολο Ανδρέα, η Πάτρα γίνεται το επίκεντρο ενός κύματος επισκεπτών που ταξιδεύουν σ’ αυτήν ακόμη και από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά για ένα προσκύνημα στον εμβληματικό Ιερό Ναό Του.

Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος, με χιλιάδες προσκυνητές να κατακλύζουν την αχαϊκή πρωτεύουσα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Άγιος Ανδρέας δεν αποτελεί πόλο έλξης και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

Κι εμείς, τι έχουμε κάνει, ως πόλη, για να αξιοποιήσουμε αυτό το δυνατό συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε, ώστε να δώσουμε βαρύτητα και στην προσέλκυση ενός σταθερού τουριστικού ρεύματος, από το οποίο η Πάτρα θα μπορούσε να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη; Λίγα πράγματα, για να μην πούμε ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα.

Σε μια τοπική κοινωνία η αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ευνοϊκών συνθηκών με αναπτυξιακό πρόσημο προϋποθέτει ανοικτά και κοφτερά μυαλά, που είναι σε θέση να δουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις, πιάνοντας τις από τα μαλλιά, με γνώμονα τη συνεννόηση και με ορίζοντα το κοινό συμφέρον.

Προφανώς αυτά τα μυαλά δεν τα έχουμε, τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε. Κι αυτό το συμπέρασμα προκύπτει εκ του απογοητευτικού αποτελέσματος, καθώς αν μια άλλη πόλη βρισκόταν στη θέση της Πάτρας, πιθανότατα θα τα είχε πάει πολύ καλύτερα.

Κοντολογίς, εάν είχαμε πράξει τα δέοντα, θα είχαμε γίνει ένας ισχυρός προορισμός θρησκευτικού τουρισμού, με ό, τι αυτό θα συνεπαγόταν για την τοπική ανάπτυξη.

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι οι τουριστικές υποδομές μας θα είχαν εκ των πραγμάτων ενισχυθεί, με την απόκτηση νέων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων.

Ξενοδοχεία (στα οποία δεν συγκαταλέγεται κανένα πέντε αστέρων) και καταστήματα εστίασης και αναψυχής θα δούλευαν στο φουλ, θέσεις εργασίας θα είχαν δημιουργηθεί και με άλλα λόγια θα έπεφτε χρήμα με ουρά.

Σε αντίθεση με την Πάτρα, το προαναφερόμενο τοπίο έχει διαμορφωθεί σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει αξιοποιήσει απολύτως  τον δικό της πολιούχο, τον Άγιο Δημήτριο, κερδίζοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο στον θρησκευτικό τουρισμό, καθώς «πουλάει» συνδυαστικά και την κοντινή πρόσβαση στο Άγιο Όρος.

Παράλληλα,  στο όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ προσελκύει και χιλιάδες Τούρκους τουρίστες. Το διαπιστώνεις αυτό ακόμη και με ένα ολιγόωρο πέρασμα από τη συμπρωτεύουσα.

Επομένως, εμείς θέλουμε την τουριστική και κατ’ επέκταση οικονομική ανάπτυξη, και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;

Υπενθυμίζεται ότι το επονομαζόμενο «Ξανθό Γένος» έχει  σε υψηλή θρησκευτική εκτίμηση τον Απόστολο Ανδρέα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις κατά καιρούς επισκέψεις ρωσικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Πάτρας, με σκοπό να μεταβούν τα πληρώματα τους στον Ιερό Ναό του προστάτη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Την ίδια ώρα, αυτός κρίνεται από τους επισκέπτες της πόλης ως το κορυφαίο αξιοθέατο της. Αυτό αποδεικνύεται από τα εκατοντάδες διθυραμβικά σχόλια που διαβάζει κανείς στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ταξιδιωτικό οδηγό «Trip Advisor». Ακολουθούν κάποια ενδεικτικά:

*«Τεράστιος και επιβλητικός Ναός ο Τρούλος του, φαίνεται σχεδόν από οποιοδήποτε σημείο της πόλης και να βρίσκεσαι. Μεγάλος επιβλητικός ναός, και δίπλα ακριβώς βρίσκεται το παρεκκλήσιο που υπάρχει για προσκύνημα ο τροχός του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα. Πέντε λεπτά μόλις με τα πόδια από τον κεντρικό πεζόδρομο της Πάτρας Ρήγα Φεραίου και γύρω στα δέκα λεπτά με χαλαρό περπάτημα από την πλατεία Γεωργίου».

*«Ναός που το μέγεθος του σε κάνει να νιώθεις τόσο μικρός, με την αξία στην πίστη του όμως να σε κάνει να νιώθεις τεράστιος και δυνατός. Επίσκεψη στην Πάτρα χωρίς κεράκι στην χάρη Του δεν νοείται».

*«Είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στην Ελλάδα και ο τέταρτος μεγαλύτερος ναός βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια. Λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα βρίσκονται στο ναό. Καλύπτει εμβαδόν περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων και η χωρητικότητά του είναι άνω των 8000 ατόμων».

*«Οι αγιογραφίες του ναού είναι δημιούργημα τέχνης του αγιογράφου Ι. Καρούσου. Αναμφίβολης ομορφιάς όλες οι αγιογραφίες, με πιο χαρακτηριστική την αγιογραφία που βρίσκεται στην Ανατολική Κεντρική Κόγχη, στην οποία απεικονίζεται η Παναγία, έχοντας μαζί της τον Χριστό, να αγκαλιάζει και να προστατεύει ολόκληρη την πόλη της Πάτρας».

Εν κατακλείδι, ο Άγιος Ανδρέας, (όπως και το Καρναβάλι) είναι ένας από τους σημαντικότερους άσσους που συνεχίζουμε να  κρύβουμε στο μανίκι μας. Μόνο που για να τον τραβήξουμε αποτελεσματικά, προσδοκώντας βάσιμα  στα ανάλογα ανταποδοτικά οφέλη σε βάθος χρόνων, πρέπει να το έχουμε πάρει προηγουμένως  απόφαση.

Του Αλχημιστή

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)