«Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι»: Τι γίνεται με τη χωροθέτηση και το σχεδιασμό των Πράσινων Σημείων στην Πάτρα;

Το θέμα της χωροθέτησης και του σχεδιασμού του Δήμου Πατρέων για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων στην Πάτρα θα θέσει κατά τη διάρκεια της σημερινής ειδικής συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής η παράταξη «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι».

Την ερώτηση θα υποβάλλει προς τον Δήμαρχο ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης, Γιώργος Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου Πατρέων του 2016, υπήρχε πρόβλεψη για ένα (1) Κεντρικό Πράσινο Σημείο και τέσσερα (4) Περιφερειακά Πράσινα Σημεία στις τέσσερις Δ.Ε. Ρίου, Παραλίας, Βραχναιΐκων και Μεσσάτιδας.

Στο επικαιροποιημένο ΤΣΔΑ του Δήμου Πατρέων του 2022 προβλέπονται τρία (3) Πράσινα Σημεία, ένα για τη Δ.Ε. Πάτρας, ένα για τη Δ.Ε. Ρίου και ένα για τις Δ.Ε. Μεσσάτιδας, Παραλίας, Βραχναιΐκων.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα από όλα αυτά και δεν έχουμε ακούσει απολύτως τίποτα για τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για τα Πράσινα Σημεία» αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος. «Η απόδοση ανακύκλωσης για την Πάτρα έχει φτάσει σε απογοητευτικά πολύ μικρά ποσοστά και στηρίζεται μόνο στους μπλε κάδους ανακύκλωσης για την συλλογή συσκευασιών (χαρτί, μέταλλο, γυαλί, πλαστικό). Ακόμα και οι συμπληρωματικές πιλοτικές δράσεις (μπλε κάδοι με κίτρινο καπάκι για έντυπο χαρτί - αν και κατέληξαν ως κάδοι συμμείκτων -, μωβ κάδοι για ρούχα, κάδοι για μικρές ηλεκτρικές συσκευές) δεν συνεισέφεραν στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Πράσινο Σημείο συλλέγονται αρκετά ρεύματα όπως: χαρτόνι, έντυπο χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, γυάλινες συσκευασίες, σύνθετες συσκευασίες, ογκώδη απόβλητα, βρώσιμα λίπη και έλαια, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ξύλινες συσκευασίες, απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, μικρές ποσότητες αποβλήτων από μικροεπισκευές και συντηρήσεις οικιών.

Ερωτάται ο Δήμαρχος:

Τι σχεδιασμό έχετε κάνει για την δημιουργία Πράσινων Σημείων για την Πάτρα και τι χρηματοδοτήσεις διεκδικήσατε, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας Μικρού Πράσινου Σημείου στην Δ.Ε. Παραλίας;
Ποιες μελέτες εκπονείτε και ποια χωροθέτηση έχει επιλέξει η Δημοτική Αρχή για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων στη Πάτρα;
Γιατί δεν εκμεταλλευτήκατε χρηματοδοτήσεις για την προμήθεια Κινητών Πράσινων Σημείων;
Οι συμπληρωματικές πιλοτικές δράσεις που επικαλείστε στις δηλώσεις σας για την διαλογή στη πηγή μετρήθηκαν ποτέ ως προς την ποσότητα συλλογής και τα αποτελέσματα πως γνωστοποιήθηκαν στους πολίτες της Πάτρας;»