«ΑΒΑΝΤΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ»

Κοινή δήλωση τεσσάρων δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας

 

Κοινή δήλωση συνυπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι τεσσάρων παρατάξεων της μειοψηφίας του δήμου Πατρέων με αφορμή τη δημιουργία μνημείου του Καραγκιόζη στα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας.

Συγκεκριμένα οι: Ηλίας Γκοτσόπουλος (ΝΕΑ ΠΟΛΗ), Κώστας Μαλαμής (ΡΑΠ -ΠΑΤΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ), Δημήτριος Αβράμης (ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΑ) και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ) αναφέρουν:

«Η Δημοτική αρχή με προσχηματικό τρόπο και με κάλυψη μια έκθεση για τον καραγκιοζοπαίχτη Ντίνο Θεοδωρόπουλο προκαλεί το κοινό αίσθημα για μια ακόμη φορά με τις αποφάσεις της, και οδηγεί ξανά το θέατρο Σκιών σε περιπέτειες.

Συγκεκριμένα, έντονο προβληματισμό προκαλεί η επαναφορά, μετά από απόσυρση ενός χρόνου, του αιτήματος για δημιουργία μνημείου του Καραγκιόζη στα Ψηλά Αλώνια με την επιμέλεια ιδιώτη και της έκδοσης από τον ίδιο,  βιβλίου – λευκώματος με θέμα «Ο Καραγκιοζοπαίχτης Ντίνος Θεοδωρόπουλος και το θέατρο Σκιών της Πάτρας κ της Δυτ. Ελλάδας (ως το 1940)» υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί πέρυσι και αποσύρθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Πρακτικά, ο Πολιτιστικός Οργανισμός προχωρά στις παραπάνω κινήσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων που παρουσιάζουν και μελετούν το Θέατρο Σκιών στην πόλη και που έχουν εκφράσει δημόσια έντονες και στοιχειοθετημένες αντιρρήσεις, για ιστορικές ανακρίβειες, μνημείο που δεν περιγράφει σωστά την ιστορικότητα του θεσμού κλπ.

Το  εξωφρενικό είναι ότι στο χθεσινό ΔΣ του οργανισμού ουσιαστικά ζητήθηκε από τα μέλη να εγκρίνουν την δημιουργία μνημείου στα Ψηλά Αλώνια και την εκ των υστέρων έκδοση του παραπάνω βιβλίου - λευκώματος, το περιεχόμενο του οποίου ουδέποτε παρουσιάστηκε στο σώμα, ενώ όπως εκεί ομολογήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο κ. Θωμόπουλο, το βιβλίο αυτό έχει ήδη εκδοθεί από πέρυσι και φέρει τη σφραγίδα και τη στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού, ερήμην του σώματος. 

Και ενώ κανείς δεν θα είχε αντίρρηση γενικά σε μια χορηγία, προκαλεί ερωτηματικά η επιμονή της παράταξης  Πελετίδη να αποδεχθεί τη χρηματοδότηση του συγγραφέα για την έκδοση του βιβλίου του, να το προωθήσει μέσω του οργανισμού και τέλος να του αναθέσει την επιμέλεια του Εαρινού Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών αλλά και τη δημιουργία του μνημείου  σε δημόσιο χώρο, με ότι αυτό σημαίνει.

Έτσι, μετά την αγνόηση των ανθρώπων που χρόνια στηρίζουν το Καρναβάλι  και την απαξίωση στην πράξη ενός θεσμού όπως είναι το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, ενέργεια  που οδήγησε σε ρήξη με τη μεγάλη πλειοψηφία των ιστορικών πληρωμάτων του θεσμού, το επαναλαμβάνει επιδεικνύοντας  την ίδια αντιμετώπιση στους ανθρώπους του θεάτρου Σκιών.

Καλούμε την παράταξη Πελετίδη να συνειδητοποιήσει ότι πολιτισμός δε γίνεται με τους ανθρώπους που τον υπηρετούν απέναντι και να αποσύρει την απόφασή της»