Πάτρα: Μύθος η ολική χρηματοδότηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων!

Συνάντηση των 19 Δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας με τον κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη,  Ειδικό  Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στελέχη του ίδιου Υπουργείου   πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα και του Αντιπεριφεριάρχη Αχαΐας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλου  με θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κ. Ανδρεαδάκης και τα στελέχη του Υπουργείου  απαντώντας σε  σχετικό ερώτημα του Δημάρχου Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά, διαβεβαίωσαν   κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε  ποτέ η δυνατότητα το εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων του Νομού Αχαΐας  προϋπολογισμού 71 εκ. ευρώ,  που προέβλεπαν  τα τεύχη δημοπράτησής του, να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 60 εκ. ευρώ.

Παρά τις συνεχείς  επισημάνσεις του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλου ότι αυτή η διαβεβαίωση του Υπουργείου θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην Αχαΐα και ότι   εμφανίζει όσους ισχυρίζονται επί μήνες  το αντίθετο να κοροϊδεύουν τους Αχαιούς, τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου όσο και τα στελέχη επέμεναν στις παραπάνω διαβεβαιώσεις τους.

Εξήγησαν δε αναλυτικά ότι το έργο αυτό αφού παράγει με τη λειτουργία του έσοδα δεν είναι δυνατόν, από τις διατάξεις διαχείρισης του ΕΣΠΑ,  να χρηματοδοτηθεί με ποσό που να υπερβαίνει το 50% του προϋπολογισμού του,  κάτι το οποίο έχει ισχύσει σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις μέχρι σήμερα.

Ανέφεραν δε ακριβώς, όπως από μήνες ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή, ότι ακόμα και αν είχαν προωθηθεί τα τεύχη δημοπράτησης με κοινοτική  χρηματοδότηση 60.000.000 ευρώ, αυτά δεν θα εγκρίνοντο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα γύριζαν πίσω.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, ο Δήμαρχος Πατρέων έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εδώ και ένα χρόνο δεχόμαστε έντονες επικρίσεις και επιθέσεις, επειδή ισχυριζόμαστε ως δημοτική αρχή το αυτονόητο και επισημαίνουμε ότι έτσι όπως είχαν γίνει τα τεύχη δημοπράτησης του εργοστασίου, τα χρήματα θα πήγαιναν στις τσέπες του εργολάβου και θα επιβαρύνονταν οι πολίτες με δυσβάσταχτα για αυτούς ποσά. Με λύπη μας βλέπουμε ότι για άλλη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε. Και λέω με λύπη, διότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τις εμμονές ορισμένων παραγόντων να εμφανίσουν ως θησαυρό τον άνθρακα και να αποπροσανατολίσουν κατ΄ αυτό τον τρόπο τους πολίτες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων με  βάση τα πραγματικά δεδομένα και τη ρεαλιστική προσέγγιση, προς όφελος των πολιτών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι πέντε Δήμαρχοι της Πάτρας θα συναντηθούμε την προσεχή Κυριακή προκειμένου να διερευνήσουμε το θέμα της δημιουργίας Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων με το μικρότερο κόστος και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους πολίτες. Θα ήταν καλό πάντως να ζητηθεί και ένα συγνώμη από όσους ασκούσαν πολεμική στο Δήμο  επειδή απλώς αντιμετώπισε την κατάσταση με βάση τη λογική και την αλήθεια που έπρεπε να γνωρίζουν οι πολίτες. "

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης