Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων για τα οπτικά

Ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί τους οπτικούς και θα πρέπει να προβληματίζει όλη την κοινωνία, θίγει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου. Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας και τον αναπληρωτή, επισημαίνει τους κινδύνους εξαιτίας της ανεξέλεγκτης πώλησης γυαλιών οράσεως από καταστήματα που δεν έχουν άδεια οπτικού-οπτομέτρη καθώς και για το παραεμπόριο στα γυαλιά ηλίου.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, ΄΄βάσει του άρθρου 14 του νόμου 3661/2008, προϋπόθεση για την λειτουργία καταστήματος οπτικών ειδών είναι ο ορισμός υγειονομικά υπεύθυνου αδειούχου οπτικού, εργαζόμενου αποκλειστικά στο κατάστημα. Επίσης τα φυσικά πρόσωπα και οι εταιρείες επιτρέπεται να ιδρύουν και να λειτουργούν περισσότερα του ενός καταστήματα οπτικών ειδών, λαμβάνοντας για κάθε κατάστημα ξεχωριστή άδεια με διαφορετικό υγειονομικά υπεύθυνο οπτικό΄΄.

Το πρώτο θέμα που υποβάλει η Ομοσπονδία στον υπουργό, αφορά την πώληση γυαλιών οράσεως (πρεσβυωπίας), φακών επαφής, υγρών φακών επαφής και γενικά όλων των συναφών προς την όραση ειδών, από σημεία πώλησης τα οποία δυστυχώς δεν έχουν άδεια οπτικού-οπτομέτρη όπως ορίζουν οι διατάξεις του νόμου, π.χ. φαρμακεία, εταιρεία «Jumbo», εταιρεία «Tiger» κ.λπ. Το δεύτερο θέμα αφορά την πώληση γυαλιών ηλίου και οράσεως από πλανόδιους πωλητές, μέσω δηλαδή του παραεμπορίου και της μαύρης αγοράς, που λόγω της κακής συνήθως ποιότητας των προϊόντων καθίστανται επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.