Aχαΐα: 341 γιατροί λείπουν από τα νοσοκομεία

Με 341 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, εκ των οποίων 139 ειδικευμένων και 202 ειδικευόμενων λειτουργούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αχαΐας, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να σηκώνει τεράστιο βάρος στους ώμους τους.

Συνολικά από τις 500 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, στο σύστημα υπηρετούν 361 γιατροί, υπολείπονται 139 και 103 θέσεις επικουρικών γιατρών.

Σε ό,τι αφορά στους ειδικευόμενους γιατρούς, σε σύνολο 476 οργανικών θέσεων, υπηρετούν 274 και υπολείπονται 202 θέσεις.

Η μεγάλη υποστελέχωση των νοσηλευτικών μονάδων της Αχαΐας και οι επιπτώσεις στην λειτουργία τους και κατ’ επέκταση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες αναδείχθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ωστόσο, η «ακτινογραφία» των κενών θέσεων, όπως καταγράφηκε από τα μέλη της ΕΙΝΑ, εστάλη στο Υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και να δρομολογηθούν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις.

«Η τελευταία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας άφησε ένα ΕΣΥ υποστελεχωμένο, το οποίο κατάφερε να μένει όρθιο χάρη στην υπερεργασία και το φιλότιμο της πλειοψηφίας των έντιμων νοσοκομειακών ιατρών.

Με μεγάλο ποσοστό των νέων ιατρών να μεταναστεύουν στο εξωτερικό χωρίς ελπίδα να γυρίσουν πίσω. Με δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τεράστια κενά σε προσωπικό λόγω της επιλογής του Υπουργείου να καλύψει τις θέσης με συμβασιούχους και κακοπληρωμένους ιατρούς στης δομές που ιδρύθηκαν.

Είναι χαρακτηριστική η μείωση κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία: Για το 2019 προβλέπεται περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 5,3 %(65 εκ. ευρώ) που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1% (363 εκ. ευρώ) το 2018 και κατά 28,8 % (432 εκ. ευρώ) το 2015»,

ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Δημήτριος Ζιαζιάς, εκφράζοντας την αγωνία ότι «η νέα κυβέρνηση θα πάρει την σκυτάλη από την προηγούμενη, για να συνεχίσει πιο επιθετικά το χτύπημα στο δημόσιο σύστημα Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου».

«Αγκάθι» αποτελούν και οι συνταξιοδοτήσεις - αποχωρήσεις των γιατρών τα τελευταία χρόνια που δεν αναπληρώθηκαν με νέες προκηρύξεις θέσεων μόνιμων ιατρών, σημειώνοντας ότι είναι οι λιγοστές προσλήψεις που έγιναν, αλλά δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τα κενά

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ!

«Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε υπερεφημέρευση, με πολλούς συναδέλφους να εφημερεύουν πάνω από δέκα φορές τον μήνα, σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό για τους γιατρούς αλλά κυρίως για τους ασθενείς.

Η εικόνα είναι χειρότερη στα επαρχιακά νοσοκομεία όπου οι συνάδελφοι εφημερεύουν χωρίς εργαστηριακή υποστήριξη, χωρίς ακτινολογικό, χωρίς αξονικό, χωρίς καρδιολόγο, χωρίς αναισθησιολόγο κτλ.

Αυτό οδηγεί, αναγκαστικά σε ακόμη μεγαλύτερη υπερφόρτωση, σε επείγοντα και τακτικά περιστατικά, των δύο μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αχαΐας, το ΠΓΝΠ και το ΓΝ «Άγιος Ανδρέας» που δέχονται τις διακομιδές από ΓΝ Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και τα νησιά του Ιονίου»,

συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, υπογραμμίζοντας ότι η υποστελέχωση οδηγεί τα νοσοκομεία της περιοχής μας σε μόνιμο καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ, η από χρόνια αναστολή λειτουργίας της καρδιοχειρουργικής μονάδας, η υπολειτουργία γαστρεντερολογικού και αιματολογικού του ΓΝΠ Αγ. Ανδρέας, οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις γιατρών και το κτιριακό πρόβλημα στο Καραμανδάνειο, η μη λειτουργία του αξονικού του Αιγίου λόγω έλλειψης προσωπικού, οι μεγάλες λίστες αναμονής στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας λόγω υποστελέχωσης των χειρουργείων και οι αντίστοιχες στα ογκολογικά και ακτινοθεραπευτικά τμήματα.

«ΕΔΩ ΚΑΙ 1,5ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ 6 ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ»

«Οριακή», χαρακτήρισαν, επίσης, τα μέλη της ΕΙΝΑ την κατάσταση με τους διασωληνωμένους ασθενείς στο ΠΓΝΠ που νοσηλεύονται στις κλινικές και στα ΤΕΠ.

«Εδώ και 1,5 χρόνο ακόμα περιμένουμε την λειτουργία 6 επιπλέον κλινών ΜΕΘ. Η μετεγκατάσταση στο νέο επταώροφο κτίριο του Αγίου Ανδρέα «κόστισε» την απώλεια δεκάδων κρεβατιών (μόλις 290 σε προτεινόμενη οργανικότητα 450, στο σχέδιο που είχε παρουσιάσει η 6η ΥΠΕ).

Η λειτουργία πλήρως στελεχωμένης παιδοψυχιατρικής κλινικής είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η ταλαιπωρία των παιδιών και των οικογενειών τους που αναγκάζονται είτε να διακομίζονται σε άλλες πόλεις είτε να νοσηλεύονται στο ΠΓΝΠ μαζί με ενήλικες, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες», συνέχισε.