…Κάντο όπως το Γιβραλτάρ;

Στις ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται ένα βήμα πριν την τοποθέτηση διχτυών που θα κρατήσουν μακριά από τις ακτές τις μέδουσες, είναι στραμμένα τα βλέμματα για το κατά πόσο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μια τέτοια παρέμβαση και τις περιοχές της Αιγιάλειας και της Πάτρας, αφού η πιθανότητα επέκτασης του προστατευτικού διχτυού παραμένει ανοιχτή.

Χωρίς κανείς να μπορεί να εκτιμήσει εάν το φετινό καλοκαίρι το φαινόμενο θα είναι της ίδιας έκτασης με την περσινή χρονιά, το εάν θα τοποθετηθούν δίχτυα ή όχι στην περιοχή είναι ερωτηματικό και το θέμα απασχόλησε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαϊας όπου μετά από εκτενή συζήτηση στην τελευταία συνεδρίασή του αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Περιφέρεια η σύγκλιση ευρείας σύσκεψης για να εξεταστεί η αντιμετώπιση του θέματος, δεδομένου ότι το καλοκαίρι πλησιάζει.

Παράλληλα το θέμα τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ζητώντας ο δήμος Αιγιαλείας πλέον να μη χάσει άλλο χρόνο και να εξεταστεί εάν το μέτρο, όπως επιβάλλεται στις ακτές της Κορινθίας θα πρέπει ή όχι να επεκταθεί στην Αιγιάλεια, με τον Θανάση Παναγόπουλο να απαντά ότι την ερχόμενη εβδομάδα που θα συνεδριάσει ο ΣΠΟΑΚ θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα για να εξεταστεί εάν ενδείκνυται ή όχι η επέκταση των διχτυών που αναμένεται να τοποθετηθούν στην Κορινθία και στην περιοχή μας.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για δίχτυα – κουρτίνες που έχουν την δυνατότητα λόγω του ανθεκτικού υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένα και της λεπτής ύφανσης να κρατούν μακριά τις μέδουσες, όπως έχει αποδειχθεί σε άλλα παραθαλάσσια μέρη του κόσμου, για παράδειγμα, στο Γιβραλτάρ όπου αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια το ίδιο πρόβλημα με τις μέδουσες

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΡΑΛΑΦΕΚΑ ΣΕ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ

Το Επιμελητηριο Αχαϊας απέστειλε χθες την ακόλουθη επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δ.Ε. κο Απόστολο Κατσιφάρα, με κοινοποίηση στους: Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κο Κωνσταντίνο Καρπέτα και Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος  κο Μπαλαμπάνη Νικόλαο

«Κύριε Περιφερειάρχη,

Σας είναι γνωστό το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει παρουσιασθεί, κατά την προηγούμενη θερινή περίοδο με την παρουσία των μεδουσών στις παραλίες της περιοχής μας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, την σοβαρή οικονομική ζημιά που υπέστησαν πολλές μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραλίες και όχι μόνο και οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι εποχιακές.

Καθώς το θέμα δεν έχει αντιμετωπισθεί και σύντομα αναμένεται η έναρξη της νέας θερινής περιόδου, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες είναι έντονοι.

Τα ανωτέρω εκφράστηκαν από το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα μας που συνεδρίασε την 20/02/2018 και με απόφασή του,  αιτούμαστε τα ακόλουθα.

Καθώς, πληροφορούμεθα πως σε άλλες περιοχές έχουν δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε μια σημαντική προσπάθεια για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης, παρακαλούμε, το συντομότερο δυνατόν να συγκαλέσετε σύσκεψη με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, επιχειρηματιών των κλάδων που θίγονται, πανεπιστημιακών και του Φορέα μας.

Η προσπάθεια πρέπει να εστιασθεί στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε».