Χοντραίνει η «μάχη» για το ποταμίσιο νερό του Σελινούντα

Η διαχείριση των επιφανειακών νερών του ποταμού Σελινούντα, που διασχίζει ένα μεγάλο μέρος του Αιγίου, αποτελεί μήλον της έριδος, μεταξύ δήμου και περιβαλλοντικών οργανώσεων, που διαφωνούν ως προς τον τρόπο αξιοποίησης, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, πολιτών και αγροτοκτηνοτρόφων.

ΕΝΣΤΑΣΗ

Μετά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η ΔΕΥΑ Αιγιάλειας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θέλοντας να υδρεύσει την πόλη και τα διπλανά χωριά, οι φορείς παρεμβαίνουν με έγγραφη ένσταση και από θέση αρχών της επιστήμης της υδρογεωλογίας, αντικρούουν το εγχείρημα, υποστηρίζοντας ότι τα νερά των γεωτρήσεων είναι ασύγκριτα πιο ποιοτικά από τα επιφανειακά, που θέλει ο δήμος.

«Η υδροδότηση από επιφανειακά νερά θα πρέπει να 'ναι η έσχατη λύση, όπως σε περίπτωση μεγάλου πληθυσμού, κάτι που τώρα δεν συνάδει» λέει ο γραμματέας της «Αλκυών, Δήμος Αγγελόπουλος.

Στις εναλλακτικές λύσεις, συγκαταλέγονται η χρησιμοποίηση κάποιων από των γεωτρήσεων του αρδευτικού, με κατάλληλη προετοιμασία, η διάνοιξη 3 νέων στα ανάντη της λεκάνης απορροής του Σελινούντα και με αγωγό να μεταφέρεται το νερό στην πόλη, με οικονομικό κόστος μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και κόστος ηλεκτρικού ρεύματος στο 10-15% της λειτουργίας του διυλιστηρίου και κατασκευής σωληνώσεων στο 40- 45% της προτεινόμενης επένδυσης.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η ποσότητα των νερών του Σελινούντα, σε ετήσια βάση, έχει μεγάλη διαφορά κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, σε σύγκριση με τον χειμώνα και την άνοιξη, περίπου στο 5% στις αντίστοιχες εποχές, ενώ κατά μήκος των απορροών χειμάρρων προς το ποταμό υπάρχουν καλλιέργειες με εντατική χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, τα οποία και καταλήγουν στην κοίτη του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τη υγεία των κατοίκων από καρκινογενέσεις κ.λπ.

Με το παραπάνω επιχείρημα, οι οργανώσεις θεωρούν ότι η ΔΕΥΑΑ δεν θα πρέπει να υδρεύσει το Αίγιο με επιφανειακά νερά.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ

Ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, Θανάσης Παναγόπουλος, αντικρούει τα παραπάνω, λέγοντας ότι το νερό των γεωτρήσεων, από τις οποίες υδρεύεται ως τώρα η περιοχή, κοστίζει πολύ ακριβά και επιπλέον δεν φτάνει, παρουσιάζει δε, συνεχώς, ανεβασμένους δείκτες χημικών ενώσεων, αφού επηρεάζονται με χημικούς ή οργανικούς ρύπους από γεωλογικά στρώματα.

Η ανόρυξη νέων γεωτρήσεων, που επίσης προτείνεται, θεωρείται από τον δήμο κοστοβόρα, ενώ άγνωστο παραμένει η δυναμικότητα φυσικών υπόγειων δεξαμενών, καθώς και η ποιότητα του νερού τους.