Χαμένος και ο Ιούνιος για τον Άραξο - Ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις- Από Ιούλιο και βλέπουμε

Οδηγίες περιμένουν στο αεροδρόμιο του Αράξου για το πώς θα ανοίξουν τα σύνορα της χώρας και το πώς θα λειτουργήσουν απιό τη στιγμή οι σύμφωνα με το διάγγελμα της κυβέρνησης οι πτήσεις προς το εξωτερικό και από αυτό στην χώρας μας ξεκινούν στις 15 Ιουλίου.

Μέχρι ώρας δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση, με την μορφή ΚΥΑ, για την λειτουργία των αεροδρομίων, το πώς θα υποδέχονται τους ξένους επισκέπτες, από πού θα έρχονται αυτοί, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας που λογικά θα πρέπει να παρθούν στους χώρους υποδοχής τους, στους αερολιμένες.

Οι εσωτερικές πτήσεις που έως τώρα γίνονται κανονικά είναι κάτι που δεν αφορά τον Άραξο, το πολιτικό αεροδρόμιο του οποίου δεν έχει πλέον καμία γραμμή και επικοινωνία με τους προορισμούς εντός της Ελλάδος.

Έτσι όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας το αεροδρόμιο του Αράξου, ουσιαστικά υπολειτουργεί, με τους ανθρώπους του όμως να έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό μία σειρά επαφών με ταξιδιωτικούς πράκτορες, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχειακές μονάδες στο πλαίσιο των προετοιμασιών που θα πρέπει να γίνουν για το όταν δοθεί η εντολή να ανοίξουν τα σύνορα.

Το άνοιγμα των συνόρων θα είναι το «πράσινο» φως για το ξεκίνημα της τουριστικής σαιζόν και ο αερολιμενάρχης του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου, Γιώργος Γκουβίτσας, ξέρει ότι το αεροδρόμιο θα είναι και φέτος ο κινητήριος μοχλός της όποιας τουριστικής κίνησης υπάρχει στην Δυτική Ελλάδα.

Ο ίδιος είναι από την φύση του αισιόδοξος άνθρωπος.  «Εκτιμώ ότι από τον Ιούλιο και μετά ο τουρισμός θα ξεκινήσει να κινείται. Πιστεύω ότι παρά τις όποιες δυσκολίες θα υπάρξει μία κίνηση από χώρες κυρίως της Ευρώπης και θεωρώ ότι η φετινή χρονιά θα είναι η βάση για να φτάσουμε την νέα χρονιά στο pick της απογείωσης του τουρισμού».

Η εκτίμηση του κ. Γκουβίτσα στηρίζεται στο ότι η Ελλάδα είναι πλέον ο πιο ασφαλής προορισμός για όλη την Ευρώπη. «Μπορεί φέτος οι συνθήκες να είναι δύσκολες όμως του χρόνου εφόσον πάμε καλά και δεν υπάρξει κάποια έξαρση της επιδημίας η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες για να γίνει με διαφορά ο top τουριστικός προορισμός της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου».

Ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις Ιουνίου

Για φέτος πάντως στο αεροδρόμιο του Αράξου, πέρα από τον Απρίλιο και τον Μάη που έχει χαθεί,  χάνεται και ο Ιούνης. «Δεν υπάρχει καμία πτήση για τον Ιούνιο, όλες έχουν ακυρωθεί» τονίζει και προσθέτει.

«Άλλωστε τα ξενοδοχεία είναι ακόμα κλειστά και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία βαδίζουν στον αέρα». Σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδος είναι ακόμα άγνωστο ποιες από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν στην Δυτική Αχαΐα και κυρίως στην Ηλεία που τροφοδοτούνται με επισκέπτες κάθε καλοκαίρι από τον Άραξο, θα ανοίξουν.

«Όταν δεν υπάρχουν κρατήσεις πώς να ανοίξει μία ξενοδοχειακή μονάδα που έχει 400 και 500 εργαζόμενους;» δηλώνει τονίζοντας ότι τα έξοδα είναι πολλά όμως υπάρχουν αρκετά θετικά μηνύματα πάνω στο όλο θέμα με τα περισσότερα ξενοδοχεία να έχουν εκφράσει μία τέτοια διάθεση.

Για να πετάξουν τα αεροπλάνα….

Όμως για να ξεκινήσει εκ νέου ο τουρισμός δεν χρειάζονται μόνο τα ξενοδοχεία, χρειάζονται και οι αεροπορικές εταιρείες.  «Για να μπορέσουν τα αεροπλάνα να πετάξουν θα πρέπει να ισχύει ο ίδιος αριθμός των επιβατών, όχι ο μισός.

Για αυτό και λένε ότι οι επιβάτες θα ταξιδεύουν με μάσκες, δίπλα ο ένας στον άλλον, γιατί διαφορετικά οι εταιρείες δεν θα πετούσαν, τα αεροπλάνα τους, θα έμπαιναν μέσα.  Τα έξοδα είναι τόσα πολλά για να πετάξει ένα αεροπλάνο που με τους μισούς επιβάτες απλά δεν πετάει» τονίζει ο κ. Γκουβίτσας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους κανόνες λειτουργίας των αεροδρομίων και τα μέτρα υποδοχής των επιβατών, αυτό που ακούγεται ότι είναι ότι όλοι τους θα συνοδεύονται από ένα πιστοποιητικό υγείας που θα διασφαλίζει ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό. «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους από την χώρα τους.

Απλά στο αεροδρόμιο θα τους γίνεται μία θερμομέτρηση το πιστολάκι που υπάρχει για αυτό τον σκοπό, μια δουλειά που θα γίνεται από την Αστυνομία».

Σχετικά με τις σκέψεις που υπάρχουν για δειγματοληπτικούς ελέγχους από κλιμάκια υγειονομικών φορέων που θα παίρνουν αίμα από τους επισκέπτες, ο κ. Γκουβίτσας τονίζει: «Αυτό δεν το βλέπω εφικτό. Δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές στα αεροδρόμια που θα γίνονται οι έλεγχοι;».

Και ύστερα είναι και το άλλο. Όλα αυτά τα μέτρα της καραντίνας μάλλον θα παίξουν αρνητικό ρόλο στην προσέλευση επισκεπτών και στην τουριστική κίνηση, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ψυχολογία του κόσμου.

Το ψυχολογικό σκέλος

Υπάρχουν δηλαδή χώρες που με βάση τους κανόνες που έχουν ορίσει θα αναγκάζουν τον κόσμο επιστρέφοντας στην πατρίδα του να μένει στην καραντίνα (πχ Βουλγαρία).

Καραντίνα, δηλαδή, στην Ελλάδα μέσω της ανάπτυξης των ξενοδοχειακών μονάδων καραντίνας (με τους ξενοδόχους να αντιδρούν πάνω σε αυτό), καραντίνα και στην επιστροφή τους.

«Έτσι ποιος θα θελήσει να ταξιδέψει;» αναρωτιέται ο Γκουβίτσας. Πάντως, στο αεροδρόμιο του Αράξου βρίσκονται σε αναμονή και περιμένουν το άνοιγμα των συνόρων και το ξεκίνημα των πτήσεων.

Κ.Α.

(από εφημερίδα "7 Μέρες ενημέρωση).