Τριανταφυλλόπουλος: Μόνο με ιδιώτη τα απορρίμματα;

Μια σημαντική παράμετρος για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο δήμο Αιγιαλείας και γενικότερα τη Δυτική Ελλάδα, τέθηκε από τον Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο στη διάρκεια των τοποθετήσεων των αρχηγών των παρατάξεων, όπου προέβη σε μια σειρά επισημάνσεων όσον αφορά τον κεντρικό σχεδιασμό και έθεσε τον προβληματισμό μήπως… έστω και τώρα θα πρέπει να αλλάξει «γραμμή πλεύσης» η δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Υπεγράφη αυτή την εβδομάδα από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων που αφορά και το δήμο μας, αφού σε αυτόν υπάρχει σχέδιο για την δημιουργία δύο εργοστασιακών μονάδων στην Αχαϊα. Ένα εργοστάσιο στου Φλόκα και ένα εργοστάσιο στην Τέμενη, βάσει του Τοπικού Σχεδίου που η δημοτική αρχή κατέθεσε.

Την ίδια ώρα διαπιστώσαμε ότι ακόμα ένα «κάστρο» της Αριστεράς κατέρρευσε αφού ευθέως ο κ. Τσιρώνης παραδέχθηκε ότι πλέον ο μόνος τρόπος είναι μέσω… συνεργασιών με ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ.

Είπε μάλιστα ο υπουργός ότι το συνολικό κονδύλι στο επόμενο ΕΣΠΑ για τα έργα αυτά είναι 1,2 δις. Έχω ωστόσο ασφαλέστατες πληροφορίες ότι τα Τοπικά Σχέδια που έχουν κατατεθεί για όλη τη χώρα και τα οποία προχωράνε, έχουν κόστος κατασκευής που ξεπερνά τα 2,5 δις.

Αυτομάτως αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα που θα διασφαλιστούν μέσω ΕΣΠΑ καλύπτουν μόλις το 50% των έργων. Πρακτικά αυτό σημαίνει:

-Είτε πως η απορρόφηση του 1,2 δις θα γίνει κατά προτεραιότητα και στα πιο μικρά έργα, στα περιφερειακά ΤΟΠΣΑ όπως το δικό μας θα πρέπει εξ`ολοκλήρου να αναλάβει ιδιώτης την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου

-Είτε πως σε όλα τα έργα θα καλυφθεί το 50% από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 50% της χρηματοδότησης θα πρέπει να γίνει από ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος θέτοντας τον προβληματισμό μήπως τώρα, με αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός…

Οι αναφορές του κ. Τριανταφυλλόπουλου προκάλεσαν αίσθηση και προβληματισμό χωρίς ωστόσο από πλευράς δημάρχου Αιγιαλείας να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απάντηση.