Το 2019 ξεκινούν οι γεωτρήσεις στο Ιόνιο

Στο τέλος του έτους αναμένεται να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με τις κοινοπραξίες των Repsol - ΕΛΠΕ για το Ιόνιο και των Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ για τα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Ιωάννης Μπασιάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του «Med Petroleum Summit» που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα από την "ΙΝ - VR Oil & Gas".

Στα τέλη Μαΐου, τα στελέχη της ΕΔΕΥ ολοκληρώνουν την πρώτη φάση της αξιολόγησης για τα τρία οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, και η εισήγησή τους θα σταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιούνιο. Θα ακολουθήσει σειρά διαπραγματεύσεων με τα δύο επενδυτικά σχήματα για τις λεπτομέρειες της σύμβασης, η οποία θα περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν αποσταλεί τελικά στη Βουλή για κύρωση. «Βασική μας επιδίωξη είναι οι συμβάσεις να έχουν κυρωθεί έως το τέλος του 2018», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ.
Όσον αφορά στις υφιστάμενες παραχωρήσεις, ο κ. Μπασιάς εκτιμά ότι οι πρώτες γεωτρήσεις αναμένονται πριν το τέλος του 2019 στον Πατραϊκό κόλπο (από τα ΕΛΠΕ) και στο Κατάκολο (από την Energean). Για τις έρευνες στην ηπειρωτική χώρα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, σημείωσε ότι πλέον πηγαίνουν προς τα ανατολικά, δηλαδή προς Γρεβενά, Κιλκίς, Επανομή κλπ.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ τόνισε ότι σχεδιάζονται και νέες γεωλογικές έρευνες νότια της Κρήτης καθώς και νέος γύρος παραχωρήσεων. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ασφάλεια των υπεράκτιων ερευνών έχει ήδη ολοκληρωθεί.