Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαϊου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Σε διαφορετικές χρονικές περιόδους θα εφαρμοστούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας. Στην Αχαΐα δεν υπεγράφη από την Περιφέρεια διαφοροποίηση στις ημερομηνίες ισχύος των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οπότε θα εφαρμοστούν και φέτον τον Μάιο, με τη διαφορά ότι δεν θα ισχύσει 10 αλλά 15 ημέρες, από τις 2 ως τις 15 Μαΐου.

Η ΕΣΕΕ με την ευκαιρία της διενέργειας σε πολλές περιοχές της χώρας των εαρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων που θα ξεκινήσουν την Τρίτη, 2 Μαΐου, με εγκύκλιό της στις Εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των εκπτώσεων και την προσήκουσα διενέργειά τους, καθώς και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή.

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

«Μετά τις αλλαγές που έφερε ο νόμος 4446/2016, το καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων, έτσι όπως ήταν γνωστό (1οδεκαήμερο Μαΐου και 1ο δεκαήμερο Νοεμβρίου), έχει πλέον τροποποιηθεί.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται καταρχήν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και δημοσιεύεται έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο οριζόμενες εκπτωτικές περίοδοι διαρκούν συνολικά τριάντα (30) ημέρες ετησίως (άρα μπορούν να «σπάσουν» σε δύο 15νθήμερα ή τρία 10ήμερα ή 10 τριήμερα κοκ.).  Σε αυτές, σύμφωνα με την σχετική διάταξη του ν. 4177/2013 περιλαμβάνονται 2 Κυριακές προαιρετικής λειτουργίας, που καθορίζονται επίσης με απόφαση του κάθε Αντιπεριφερειάρχη. Στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η ως άνω απόφαση δεν έχει εκδοθεί, ισχύουν τα πρώτα 15νθήμερα Μαΐου και Νοεμβρίου, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.  Οι αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών μπορούν γενικώς να εκδοθούν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, όπως προαναφέρθηκε, πλην όμως, ειδικά για φέτος, πρώτη φορά εφαρμογής του νέου νόμου, η απόφαση έπρεπε να εκδοθεί μέχρι 22 Μαρτίου.  Έως τις 22 Μαρτίου λοιπόν εκδόθηκαν οι εξής αποφάσεις και κατ’ ακολουθία ορίστηκαν για τους συγκεκριμένους νομούς οι παρακάτω ημερομηνίες:

1 – 15 Μαΐου με προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 7 Μαΐου