Το παλάτι της Μαντόνα στην Ιθάκη.

Και το όνομα αυτού, «Odyssey 6* resort». Σε κέντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος υψηλού επιπέδου τουρισμού μετατρέπεται η πανέμορφη Ιθάκη μετά την απόφαση Κροίσων ομογενών να επενδύσουν στο νησί του Οδυσσέα και να κατασκευάσουν μία από τις μεγαλύτερες έξι αστέρων ξενοδοχειακές μονάδες στον κόσμο. Ηδη την περιοχή του μαγευτικού νησιού που έχει αγοραστεί από Ελληνοαυστραλούς επιχειρηματίες -οι οποίοι έχουν καθυστερήσει την έναρξη των εργασιών, λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας- έχουν επισκεφτεί μεγιστάνες του πλούτου, κορυφαίοι σταρ του Χόλιγουντ, αλλά και λαμπερά πρόσωπα παγκόσμιας φήμης. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς να έχουν ήδη προγραμματίσει τις αγορές υπερπολυτελών κατοικιών στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.

H «Espresso της Κυριακής» έψαξε, έμαθε και παρουσιάζει κατά αποκλειστικότητα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά και τις μακέτες του σπουδαίου αυτού έργου, που σε συνάρτηση με την επένδυση του σεΐχη του Κατάρ Μοχάμαντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί με την αγορά της πανέμορφης Οξυάς, θα αλλάξει μια για πάντα όχι μόνο το τουριστικό προφίλ του Ιόνιου πελάγους, αλλά και της χώρας μας. Σύμφωνα με το μάστερ πλαν της εταιρίας που έχει αναλάβει την ολοκλήρωση της μελέτης και του συνολικού έργου (φωτογραφίες), από τη στιγμή που θα λυθούν τα γραφειοκρατικά θέματα, τα οποία ακόμη μία φορά γίνονται εμπόδιο για τους ξένους επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν μυθικά ποσά στην τουριστική ανάπτυξη, το κολοσσιαίο έργο θα ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια. Η κατασκευή κρίθηκε απαραίτητο να χωριστεί σε τρεις φάσεις ολοκλήρωσης, ενώ μόνο για την πρώτη θα ξοδευτούν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ. Από τώρα υπολογίζεται πως στο σημείο της Ιθάκης που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία του έξι αστέρων resort θα χρειαστεί -προκειμένου η εταιρεία να είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει- να εργαστούν τουλάχιστον 5.000 άτομα, τα οποία θα δουλεύουν αποκλειστικά και μόνο για το έργο αυτό. Με την απόφαση αυτή υπολογίζεται πως μέρος του ποσοστού της ανεργίας του νησιού θα μειωθεί αισθητά, αφού δεν θα είναι λίγοι οι Θιακοί που θα επιλεγούν από την κατασκευαστική εταιρία προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Η επιλογή της περιοχής από τους Κροίσους κατασκευαστές δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού αυτό που επιθυμούσαν περισσότερο ήταν να επενδύσουν σε ένα σημείο του νησιού που θα επέτρεπε στους VIP επισκέπτες και τους ιδιοκτήτες των βιλών που θα χτιστούν γύρω από τις ξενοδοχειακές μονάδες να απολαμβάνουν ξέγνοιαστες διακοπές, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και τους paparazzi. Ο ιδανικός γι' αυτόν τον λόγο τόπος κρίθηκε πως βρίσκεται νοτιανατολικά του νησιού, στο πίσω μέρος της πρωτεύουσας και το ξακουστό Βαθύ, που έχει θέα το απέραντο γαλάζιο, τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και την Οξυά.

Η περιοχή είναι εντελώς ανεκμετάλλευτη, ενώ οι εκτάσεις που έχουν ήδη αγοραστεί και ξεπερνούν τα 1.600 στρέμματα βρίσκονται στην κτηματική περιφέρεια του δήμου Ιθάκης του νομού Κεφαλληνίας, ενώ καλύπτουν τις θέσεις «Στενό», «Προφήτης Ηλίας», «Δίστομη», «Χοντρή Πούντα», «Γερονικόλα Ράχη», «Γιαννάκου», «Αναβρυτικές», «Νεροκλειδιά», «Πέρα Πηγάδι». Σύμφωνα λοιπόν και με τον χάρτη του νησιού, το εξάστερο resort θα καλύψει όλο αυτό το σημείο του νησιού, το οποίο βρίσκεται αμέσως μετά την περιοχή Καμίνια και λίγο πριν από τον Μαραθιά.

Η επικοινωνία με τον δήμο Ιθάκης

Η κατασκευαστική εταιρία είναι αποφασισμένη για την ολοκλήρωση του έργου, κάτι που φαίνεται και σε έγγραφο με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2013 προς τον Δήμο Ιθάκης. Σε αυτό, αφού πρώτα γνωστοποιεί το ενδιαφέρον της για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, καθώς και την ανάπλαση και ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό στην Ιστορία και την παράδοση, η εταιρία ανακοινώνει πως αποφασίζει να συμμετάσχει ενεργά με δικά της έξοδα -προφανώς για να γλιτώσει λίγη από τη γραφειοκρατία- στην ασφαλτόστρωση των δρόμων του νησιού και συγκεκριμένα στο σημείο εκείνο που οδηγεί προς την περιοχή Καμίνια και διέρχεται από την ιδιοκτησία της. Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται: «Προσφάτως λάβαμε γνώση του Προϋπολογισμού που συντάξατε για το έτος 2013, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η εκταμίευση κονδυλίου για την ασφαλτόστρωση των δρόμων του νησιού, μεταξύ των οποίων και εκείνου ο οποίος οδηγεί προς την περιοχή Καμίνια και διέρχεται από την ανωτέρω ιδιοκτησία μας. Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας δηλώσουμε ότι η εταιρία μας επιθυμεί να συμμετάσχει εμπράκτως στη διαδικασία ασφαλτόστρωσης του παραπάνω δρόμου διεξάγοντας η ίδια τις απαιτούμενες εργασίες και αναλαμβάνοντας το σύνολο του κόστους, τηρώντας παράλληλα τις προδιαγραφές και το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο δήμος σας». Μέχρι αυτή την ώρα πάντως η εταιρία δεν έχει πάρει καμία απάντηση από τον Δήμο Ιθάκης, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την ηγεσία του. 

Εμπνευσμένο από τον μινωικό πολιτισμό

Οπως μας ενημερώνει ο νομικός εκπρόσωπος των Κροίσων ιδιοκτητών και γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Χριστόπουλος, το project δουλεύεται από το 2005 με την εύρεση πρώτα των απαιτούμενων στρεμμάτων και αργότερα με τη δημιουργία των σχεδίων από τους έμπειρους αρχιτέκτονες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και Ελληνας με σημαντικές δουλειές στο εξωτερικό. Σύμφωνα και με τη μακέτα, στους χώρους θα φτιαχτούν έξι συνολικά υπερλούξ resorts, 1.020 σουίτες με θέα το απέραντο γαλάζιο, μαρίνα στην οποία θα χωρούν τουλάχιστον 200 σκάφη διαστάσεων mega yacht, βίλες μπροστά στη θάλασσα με δική τους μαρίνα, πισίνες, γήπεδα, κήποι με σπάνια δέντρα και φυτά, αλλά και 150 πίστες για τους λάτρεις του γκολφ.

Ειδικά για τον σχεδιασμό του γκολφ κλήθηκε από τους ιδιοκτήτες να αναλάβει το έργο ο νούμερο 1 σχεδιαστής γηπέδων του αθλήματος, ο πασίγνωστος Γκρεγκ Νόρμαν, ο οποίος ύστερα από επίσκεψή του στο νησί μελέτησε και παρουσίασε το τελικό του σχέδιο. Τις εντυπώσεις θα κλέψει η μεγάλη λίμνη που θα δημιουργηθεί σε μεγάλο μέρος του resort και η οποία θα χρησιμοποιηθεί για πολλούς σκοπούς. Τα σχέδια των κατοικιών του συγκροτήματος είναι εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική της μινωικής εποχής, όπως ακριβώς και το παλάτι του Οδυσσέα, που βρίσκεται, σύμφωνα και με τους μελετητές, στην Ιθάκη και στον αρχαιολογικό χώρο «Σχολή του Ομήρου». Μάλιστα υπολογίζεται πως τα αίθρια στις πολυτελείς βίλες θα μετακινούνται μέσα στην ημέρα σε κυκλική φορά, ανάλογα με την κίνηση του ήλιου. Ελληνες επαγγελματίες που τους έχουν προσεγγίσει οι κατασκευαστές μίλησαν στην «Εspresso της Κυριακής» με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια, αφού κάτι παρόμοιο δεν έχουν δει ποτέ ξανά. Στόχος των ιδιοκτητών είναι η δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας, η οποία θα καλύπτει ακόμα και τα πιο απαιτητικά γούστα. 

Διάσημοι ιδιοκτήτες και επισκέπτες

Σημαντική είναι η προσπάθεια της ομάδας που έχει αναλάβει την τουριστική διαφήμιση του resort στα μεγαλύτερα σαλόνια παγκοσμίως. Μάλιστα οι υπεύθυνοι δήλωσαν στην «Espresso της Κυριακής» ότι οι πρώτοι επισκέπτες που θα απολαύσουν τις παροχές του -από τη στιγμή που το έργο θα ολοκληρωθεί και θα ανοίξει τις πύλες του- έχουν ήδη βρεθεί. Μάλιστα πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσουν και μία από τις βίλες με θέα στη γαλάζια θάλασσα. Οι υποψήφιοι πελάτες και ιδιοκτήτες έχουν μάλιστα επισκεφτεί ήδη το νησί, είτε με σκάφη είτε με ελικόπτερα, και έχουν δει από κοντά την περιοχή που σε λίγα χρόνια θα τη γνωρίζει όλος ο πλανήτης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από τους celebrities που έχουν ήδη κλείσει βίλα είναι και η «ιέρεια της ποπ» Μαντόνα που επισκέφθηκε το νησί για να δει -εκτός από την ομορφιά του- το σημείο που σε λίγα χρόνια θα μετατραπεί στο ησυχαστήριό της. Ανάμεσα στους υποψηφίους βρίσκονται μεγάλα ονόματα του εφοπλιστικού και επιχειρηματικού λόμπι, διάσημοι και βραβευμένοι με Οσκαρ χολιγουντιανοί σταρ, μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής του κόσμου, αλλά και πολλοί Κροίσοι Ελληνοαυστραλοί, με κάποιους να έχουν καταγωγή από την Ιθάκη.