Το Ιόνιο στην κορυφή των Ελληνικών περιοχών που το 2019 "βούλιαξαν" από τουρίστες

Με τον εφιάλτη της υψηλής εποχικότητας αλλά και της υπερσυγκέντρωσης επισκεπτών και εισπράξεων μόνο στις 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, εξακολουθεί να παλεύει ο ελληνικός τουρισμός παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών.

Τη διαμορφωμένη κατάσταση ήρθε να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά μία ακόμα μελέτη, αυτή που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνων και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ).

Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού όχι μόνο δεν μειώθηκε το 2019, αλλά εξακολουθεί και παραμένει υψηλή, όπως αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Μάλιστα το 4μηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2019 έφτασε το 71% του ετήσιου συνόλου από 68% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Βελτιώσεις φαίνεται ότι επιδέχεται και η επίδοση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας δεδομένου ότι μπορεί οι αεροπορικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών το 2019 να παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1%, αλλά εάν δεν συνυπολογιστούν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας, οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια μειώθηκαν κατά 1,7%.

Την ίδια στιγμή το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019:

- Ιόνιο

- Νότιο Αιγαίο

- Μακεδονία

- Αττική

- Κρήτη

συγκέντρωσαν το 77% των επισκέψεων, το 84% των διανυκτερεύσεων και το 88% τουριστικών εισπράξεων.