Τον Οκτώβριο το 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιγιάλειας

Αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιγιαλείας, το οποίο καινοτομεί, αξιοποιώντας με τόλμη τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα των εργασιών των περασμένων διοργανώσεων.

Παράλληλα με το πρόγραμματων συνεδριακών ενοτήτων και τη συζήτηση πάνω στα καίρια θέματα που απασχολούν την περιοχή και προετοιμάζουν την αναπτυξιακή της πορεία, η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και ο μη κερδοσκοπικός φορέας «ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ - Α.Μ.Κ.Ε.» συνεργάζονται και θεσμοθετούν το «Φεστιβάλ Πριμαρόλια», ένα ταξίδι στους δρόμους της μαύρης σταφίδας, με καλλιτεχνικά και επιστημονικά δρώμενα και στόχο την ένταξη της σταφίδας στην ταυτότητα της περιοχής.

3ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, 11-12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, ΑΙΓΙΟ

Η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το pelop.gr και το pelopevents.gr τα τελευταία επτά χρόνια διοργανώνουν Αναπτυξιακά Συνέδρια για τη Δυτική Ελλάδα συνολικά αλλά και για επιμέρους περιοχές και Δήμους. Στις ετήσιες αυτές συναντήσεις επιχειρηματικών, κοινωνικών, θεσμικών και πολιτικών φορέων σκοπός είναι η καταγραφή του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για την περιοχή μας. Η διεξαγωγή των συνεδρίων της «Π» αποτελεί ευκαιρία να έρθουν σε εκ του σύνεγγυς επαφή και να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές όλοι όσοι σχεδιάζουν, υλοποιούν, ενδιαφέρονται ή επηρεάζονται από τις πολιτικές που χαράσσονται στην περιοχή μας. Η επιτυχία και αποδοχή των συνεδρίων αλλά και τα αναπτυξιακά συμπεράσματα μας δίνουν το θάρρος να προχωρήσουμε.

Στόχος για το φετινό3ο  Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιγιαλείας, στις 11 και 12 Οκτώβρη 2019 στο Αίγιο, είναι η προσέγγιση και παρουσίαση των καίριων θεμάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή. Μέσα από τον γόνιμο διάλογο μεταξύ των αρμόδιων θα προκύψουν κρίσιμα συμπεράσματα για το προφίλ και τις διεκδικήσεις της περιοχής στους τομείς της οικονομίας, παραγωγής και ανάπτυξης. Με τη συμμετοχή και τη συνεργασία τοπικών και κρατικών φορέων, παραγόντων της κοινωνικής οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου αλλά και εκπρόσωπων της κυβέρνησης, πολιτικών και εκπρόσωπων της αυτοδιοίκησης δεσμευόμαστε για τη διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού και πολυθεματικού συνεδρίου, το οποίο θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για περιοχή.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΟΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Κάνοντας ένα ακόμα βήμα μπροστά, βασικόςστόχος και στρατηγική πλέον είναι όχι απλά να καταγράφεταιη τοπική κατάσταση και να εξάγονται συμπεράσματα, αλλά αυτά να εφαρμόζονται ή υλοποιούνται μέσα από πιλοτικές δράσεις, συνεργασίες και πρωτοβουλίες, ανοίγοντας δρόμους και μετουσιώνοντας τη θεωρία σε πράξη.

Έτσι, με βάση τα συμπεράσματα του προηγούμενου συνεδρίου για τον ρόλο της μαύρης σταφίδας και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προσφέρει στην περιοχή, η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣκαι το3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιγιαλείαςξεκινά φέτος τη συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό φορέα «Πριμαρόλια Α.Μ.Κ.Ε» για τη συνδιοργάνωση τουΦεστιβάλ Πριμαρόλια 2019 στο Αίγιο.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ, 5-20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, ΑΙΓΙΟ

Κατά τον 19ο αιώνα, κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη, πόλεις όπως το Αίγιο, η Πάτρα, o Πύργος, η Ζάκυνθος και η Καλαμάτα αποχαιρετούσαν τα πρώτα καράβια με τη νέα σοδειά και την καλύτερη ποιότητα μαύρης σταφίδας, τα περίφημα Πριμαρόλια. Τα πλοία αναχωρούσαν μέσα σε μουσικές και γιορτές για τα λιμάνια της Ευρώπης, Λονδίνο, Τεργέστη, Μασσαλία, Άμστερνταμ, Οδησσό, για τις αγορές που αδημονούσαν για το πολύτιμο προϊόν. Επιστρέφοντας έφερναν «πλούτον και πολιτισμόν από την Εσπερίαν», χρηματοδοτώντας κατά μεγάλο ποσοστό το νεοσύστατο μετεπαναστατικό ελληνικό κράτος.

Αναβιώνοντας τα Πριμαρόλια του 19ου αιώνα σε μια σύγχρονη έκδοση πολιτιστικών ανταλλαγών με τα λιμάνια της μαύρης σταφίδας και τιμώντας τον πλούτο και τον πολιτισμό της μαύρης σταφίδας, ο νέος θεσμός «Πριμαρόλια - Ταξίδι στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» στην παραλία Αιγίου ξεκινά από φέτος τον εορτασμό και την ανάδειξη της σημαντικότητας των παλιών Πριμαρολίων, της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της μαύρης σταφίδας καθώς και της εγγραφής της από το 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με αφορμή και έμπνευση από την τοπική μαύρη σταφίδα ΠΟΠ Βοστίτσα Αιγιαλείας, το φεστιβάλ περιλαμβάνει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλα στον κήπο μου» με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Μ. Βρετανία, καθώς και διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις και συναυλίες, ενημερωτικές ημερίδες και επισκέψεις. Οι εκδηλώσεις θα υλοποιηθούν στο παραλιακό μέτωπο του Αιγίου και, κυρίως, σε διατηρητέα κτήρια και σταφιδαποθήκες. Στόχος είναι η θεσμοθέτηση των εκδηλώσεων σε ένα κεντρικό ετήσιο φεστιβάλ, η υλοποίηση δράσεων όλον τον χρόνο και η ανάπτυξη διεπιστημονικής και διακαλλιτεχνικήςδικτύωσης με τις πόλεις-λιμάνια της μαύρης σταφίδας.

Το Φεστιβάλ «Πριμαρόλια - Ταξίδι στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώ υποστηρίζεται και από το πρόγραμμα LEADER/CLLD(Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) των Αναπτυξιακών εταιρειών των έξι περιοχών της μαύρης σταφίδας: Αχαΐα/ Αχαΐα Αναπτυξιακή, Ηλεία/ Αναπτυξιακή Ολυμπίας, Μεσσηνία/ Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Κορινθία/ Αναπτυξιακή Βορ. Πελ/σου, Ζάκυνθος/ Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου, Κεφαλονιά/ Δίκτυο συνεργασίας Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα. Τηλ. 2610.312530, 2611.100395www.pelop.gr | www.pelopevents.gr

ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ - Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία

Ζήρια Αχαΐας, ΤΚ 25009. Τηλ. 26910.25453, 6974.642277www.primarolia.com | [email protected]