Τα Σωματεία Μεταφορών ενώνονται ζητώντας δίκαιη μεταχείριση από την Πολιτεία - Εκδήλωση την Κυριακή

Τα τέσσερα Σωματεία Φορτηγών - Μεταφορών του νομού Αχαίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζουν μεγάλη εκδήλωση στο Νέο Λιμάνι Πατρών για να περάσουν το μήνυμα ότι η απαξίωση του κλάδου δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η ανησυχία όλων κορυφώθηκε με την πρόσφατη ψήφιση του περίφημου άρθρου 104 που οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος και στον αφανισμό του Έλληνα αυτοκινητιστή ΔΧ για δυο λόγους:

1. Ξένες μεταφορικές εταιρείες μπαίνουν στην αγορά είτε αγοράζοντας ελληνικές μεταφορικές που έχουν οικονομικά προβλήματα και πωλούνται εύκολα και φθηνά, είτε ιδρύοντας ελληνικές εταιρείες στις οποίς .όμως έχουν την πλειοψηφία των μετοχών.

2. Πλέον και τα φορτηγά ΙΧ μπορούν με το τρικ της ενοικίασης να κάνουν μεταφορικό έργο φορτηγών ΔΧ, δηλαδή χωρίς να έχουν σχετική άδεια θα είναι "καμουφλαρισμένα" οχήματα ΔΧ.

Ο κ. Κώστας Κόρδας επίτιμος πρόεδρος του Σωματείου Φορτηγών Ν. Αχαίας "Ο Φάρος", με μεγάλη ιστορία στον χώρο θα μας πει: "Ο κλάδος των φορτηγών Μεταφορών, θέλει πίσω την αίγλη του και ότι του αξίζει. Τίποτε δεν κινείται στην ανθρωπότητα χωρίς τις μεταφορές, έναν κλάδο που πλέον απαιτεί υψηλή εξειδίκευση γιατί συνδυάζει χρόνο, χρήμα, οργάνωση, ασφάλεια, σύγχρονες μεθόδους φόρτωσης εκφόρτωσης και πολλά άλλα.

Παράλληλα είμαστε ο μόνος κλάδος που του έχουν σε μόνιμη επιστράτευση τα περιουσιακά του στοιχέια για την αντιμετώπιση θεομηνιών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης".

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ

Ο κ. Ευστάθιος Τσάκας του Σωματείου Ανατρεπομένων "Αγιος Χριστόφορος" θεωρεί ότι το φορολογικό σύστημα εξοντώνει, τον κλάδο ξεκινώντας απο τους μοναχικούς επαγγελματίες που λόγω των χαμηλών πια κομίστρων και το μικρό περιθώριο κέρδους τους, εύκολα αποβάλλονται από την αγορά, καταχρεωμένοι και άνεργοι.

"Μοιάζει αδιανόητο αλλά ισχύει: Δεν μας δικαιολογούν φορολογικά ούτε το φαγητό, τον καφέ ή το ξενοδοχείο σε μια μεταφορά εκατοντάδων χιλιομέτρων. Ακόμη το ΦΠΑ, η προκαταβολή φόρου, οι πρωτοφανείς εισφορές, είναι πια το μεγαλύτερο πρόβλημα μας γιατί δεν αντέχεται".

ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΩΓΜΟΙ

Πέραν των φορολογικών και νομοθετικών προβλημάτων που βιώνει ο κλάδος τα προβλήματα μοιάζει να μην έχουν τελειωμό. Ήδη αναμένονται υψηλά διόδια στην Ολυμπία και Ιόνια Οδό (ακ.όμη και στην Εγνατία), ενώ με αντισυνταγαμτική διάταξη απαγορεύεται στα φορτηγά να κινούνται σε παράδρομους! Πρωτοφανές και άδικο, δεν ισχλυει πουθενλά στον υπόλοιπο πλανήτη.

Ακόμη σχεδόν μηδενίζεται η αξία του φορτηγού ως επιχέιρηση που επί δεκαετίες ήταν το εφάπαξ του οδηγού - ιδιοκτήτη. Τώρα η α΄δεια συν το όχημα δεν έχουν κάποια αξία και τι θα μένει στον απόστρατο του κλάδου; Μια σύνταξη φασολάδας...

ΣΤΟΧΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ

Η εκδήλωση της Κυριακής 25 Ιουνίου έχει ως κύριο στόχο την αφύπνιση του κλάδου. "Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ενωθήκαμε και πλέον θα πρέπει να μας υπολογίζουν" είναι το μήνυμα. "Η Αχαία θέλει να δείξει και στα κόμματα αλλά και στα κεντρικά πανελλαδικά όργανα του κλάδου ότι οι Μεταφορές θα ενωθούν και θα απαιτήσουν δίκαιη μεταχείρηση.

Μάλιστα από τη συνλαντηση της Κυριακής θα εκλεγεί 4μελής Επιτροπή η οποία στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα για συναντλησεις με τους κεντρικούς φορείς του κλάδου, που πάντως ήδη περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα και καταγράφουν - αφουγκράζονται την νκατάσταση του χώρου.

INFO: ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ του κλάδου των Μεταφορών την Κυριακή 25 Ιουνίου, ώρα 11 το πρωί, στην αίθουσα του ΟΛΠΑ στο Νέο Λιμάνι. Συμμετέχουν τα Σωματεία "Άγιος Ανδρέας" (πρόεδρος Φάνης Αντωνόπουλος), "Άγιος Χριστόφορος" (Ευστάθιος Τσάκας), , Διεθνών Μεταφορών ΝΔ Ελλάδος (Αθανάσιος Κάκκος), Φορτηγών Ν. Αχαίας "Ο Φάρος" (Διονύσης Πλέσσας).