Σπουδαία φωτογραφική έκθεση με τα ναυάγια του Πατραϊκού

Τα ναυάγια του Πατραϊκού στο φως! O σύλλογός αυτοδυτών Αχαίας OCEANOS διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Κάτω από τα κύματα: Ματιές της Ιστορίας στην Αγορά Αργύρη στις 27 και 28 Φεβρουαρίου (Εγκαίνια Σάββατο 27/2 ώρα 19.00).

Η Ελένη Τσοπουροπούλου είναι αυτοδύτης Τεχνικής κατάδυσης και υποβρύχια φωτογράφος . Σε συνεργασία με την ομάδα wreckDiving.gr της οποίας αποτελεί μέρος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά υποθαλάσσιες φωτογραφίες από ναυάγια διαφόρων πολεμικών και επιβατηγών πλοίων που κατά τη διάρκεια του Α' και Β' Παγκόσμιου Πολέμου (1914-18 και 1939-44 αντίστοιχα) ενεπλάκησαν στις μάχες, βυθίστηκαν και παραμένουν ακόμη στις ελληνικές θάλασσες.

Η Ελένη έχει ειδικευτεί στη φωτογράφιση ναυαγίων σε μεγάλα βάθη... Σε αυτά τα βάθη χρησιμοποιούνται ειδικά μείγματα αερίων για την κατάδυση. Η Ελένη Τσοπουροπούλου δίκαια έχει επονομαστεί σαν η "Ελληνίδα της Αβύσσσου" καθώς είναι η μόνη Ελληνίδα που έχει καταδυθεί σε βάθος 120 μέτρων στο ναυάγιο του Βρετανικού....

Με τη βοήθεια των χορηγών η έκθεση εμπλουτίστηκε και με φωτογραφίες από σημαντικά ναυάγια του Πατραϊκού και Κορινθιακού Κόλπου στα οποία η Ελένη έχει καταδυθεί με μέλη του συλλόγου Ωκεανός . Ναυάγια όπως το ναρκαλιευτικό Νέστος, τα φορτηγά Mars , Βιβή και Χριστόφορος αλλά και τα πιο βαθιά και σημαντικά ναυάγια όπως το τορπιλοβόλο Chamois, που βρίσκεται διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση, ανοιχτά του ακρωτηρίου Πάπας ( ένα πολεμικό πλοίο-μουσείο, που βυθίστηκε το 1904), και του επίτακτου Γερμανικού φορτηγού Marguerite, στην είσοδο του Πατραϊκού, που μετέφερε Ιταλούς αιχμαλώτους της μεραρχίας Acqui και στο οποίο, κατά την διάρκεια της βύθισης του, το 1943, χάθηκαν 549 άτομα.

Μια ακόμα πρωτοτυπία της έκθεσης είναι ότι οι υποβρύχιες φωτογραφίες είναι τυπωμένες σε μεταλλικό καμβά.