Σημαντικά τα συμπεράσματα από το 7ο Αναπτυξιακό Συνέδριο

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεγαλύτερο αναπτυξιακό γεγονός της Περιφέρειας που διοργάνωσε για έβδομη συνεχή χρονιά η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».

Το 7ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη αποτέλεσε εφαλτήριο της νέας εποχής, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες και δίνοντας τον παλμό της επόμενης ημέρας. Καίρια ερωτήματα υπήρξαν ο βασικός άξονας συζήτησης:

 Ποιο είναι το ζητούμενο για τη Δυτική Ελλάδα σήμερα;

 Ποιες είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές στις νέες συνθήκες;

 Ποιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις προγραμματίζονται;

 Υπάρχει στοχευμένη στρατηγική που εκφράζεται στο ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό προγραμματικό πλαίσιο;

 Ή θεωρούμε ότι οι νέες συνθήκες θα διαμορφώσουν ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον χωρίς εμείς να παρέμβουμε;

Εν τέλει, μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην αυτοδιοίκηση, επένδυση στην καινοτομία, αξιοποίηση ειδικών μορφών τουρισμού, συνέργειες στον πρωτογενή τομέα και ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας ήταν ορισμένες μόνο από τις κατευθύνσεις που δόθηκαν για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ικανό να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στις εμβληματικές εγκαταστάσεις της Achaia Clauss, στην Πάτρα, στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το ετήσιο ραντεβού στο οποίο ανταποκρίθηκαν κυβερνητικά στελέχη, πολιτικά πρόσωπα, άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, διεθνείς προσωπικότητες, οικονομικοί παράγοντες, τεχνοκράτες, άνθρωποι της παραγωγής, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες με σκοπό να αναζητήσουν μια ολιστική στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Συνολικά 128 ομιλητές σε 16 θεματικές ενότητες, τρεις κλειστές επιχειρηματικές συναντήσεις, μία εκδήλωση συντονισμού 4 επετειακών εκδηλώσεων και δράσεις πολιτισμού ανοικτές για το κοινό συνέθεσαν ένα πλούσιο και ουσιαστικό τριήμερο όχι μόνο έδωσαν την δυνατότητα ενός ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου, πέτυχαν και την διάδραση με την ίδια την κοινωνία.

Η διοργάνωση απέσπασε τα ευμενή σχόλια όλων όσων πέρασαν από το βήμα του Συνεδρίου και συγκεκριμένα των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, των υφυπουργών Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, Τουρισμού Μάνου Κόνσολα, πρώην υπουργοί, γενικοί γραμματείς, πανεπιστημιακοί, διεθνείς προσωπικότητες και όλοι όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες.

Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, η επιτυχία έγκειται τόσο στη μεγάλη συμμετοχή όσο και στην ποιότητα των δράσεων.

Οι θεματικές του συνεδρίου άγγιζαν όλο το φάσμα της Περιφερειακής Ανάπτυξης, ώστε μέσα από τον ανοικτό διάλογο να αναδειχθούν όλες τις σύγχρονες προτάσεις, με την προσδοκία οι απαντήσεις να είναι σαφείς και αναφέρονται στη σύγχρονη πραγματικότητα με μακρόπνοη προοπτική.