Πότε μπαίνουν και πάλι στις ράγες o Προαστιακός για Κ. Αχαΐα και o Οδοντωτός

Άμεση ανάγκη για να λειτουργήσουν και πάλι οι σιδηροδρομικές γραμμές της περιοχής, εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους οι φίλοι του σιδηροδρόμου Πελοποννήσου, κατηγορώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για αυτήν την κατάσταση που υπάρχει.

Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία σταμάτησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Προαστιακού της γραμμής της Πάτρας – Κάτω Αχαΐας τα οποία είχαν ξεκινήσει για λίγο τις μέρες του καρναβαλιού.

Δεν πρόλαβαν να βγουν όμως στην γραμμή και σταμάτησαν. Αυτή τη στιγμή η μοναδική γραμμή που λειτουργεί είναι η Πάτρα – Αγυιά αφού εκτός της πανδημίας υπάρχουν φυσικά και τα έργα για την έλευση του σύγχρονου τρένου που δεν επιτρέπουν την διέλευση του Προαστιακού.

Το τραινάκι έτσι, ένα μέσο που διευκόλυνε δεκάδες Πατρινούς, που μένουν ή έχουν τη δουλειά τους στις συνοικίες της βόρειας Πάτρας, αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα.

Ωστόσο, εφόσον όλα πάνε καλά και βρεθεί ταυτόχρονα μία άκρη στον τρόπο της διέλευσης του σύγχρονου τρένου, θα επανέλθει, ένα θέμα που έχει διχοτομήσει την πόλη στα δύο, παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Πάντως, σε ότι έχει να κάνει με την επέκταση της γραμμής του Προαστιακού από την Πάτρα στην Κάτω Αχαγιά, το έργο είναι έτοιμο από κάθε άποψη και το μόνο που απομένει είναι να δοθεί το «πράσινο» φως από τους αρμόδιους φορείς για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια.

Κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τον Ιούνιο, εντός δηλαδή, του διερχόμενου μήνα. Αίτημα του επιβατικού κοινού είναι τα δρομολόγια να είναι τουλάχιστον πέντε την ημέρα, όμως αυτό θα εξαρτηθεί και από τα πρώτα δείγματα που θα δείξει η προσέλευση του κόσμου, καθώς ο κορωνοϊός ίσως να παίξει και εδώ αρνητικό ρόλο.

Ένα ερωτηματικό ακόμα που υπάρχει σε ότι αφορά τα τρένα της περιοχής, έχει να κάνει με τον Οδοντωτό. Ο Οδοντωτός το διάστημα της πανδημίας έπαυσε τα δρομολόγια του αφού η προσέλευση του κοινού ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Ακόμα ο Οδοντωτός βρίσκεται εκτός γραμμής. Αναμένεται να μπει σε τροχιά ξανά εντός του μήνα. Βέβαια στην περίπτωση του έχουν χαθεί οι μήνες της άνοιξης στους οποίους το τραινάκι που συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα, κατά παράδοση έχει και τον περισσότερο κόσμο.

Ελπίδα του κόσμου των Καλαβρύτων και της Αιγιάλειας είναι το τραινάκι να αποτελέσει ατραξιόν για τους τουρίστες του μήνες του καλοκαιριού, όπως γινόταν τα περασμένα καλοκαίρια. Εφόσον βέβαια έχουμε τουρίστες…