Περιφερειακό Συμβούλιο: Ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά μας

Στοιχεία ανησυχητικά σχετικά με συμπεριφορές και αντιδράσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τον στοιχειώδη σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια στους δρόμους της Δυτικής Ελλάδος, από κατοίκους της περιφέρειας, παρουσιάστηκαν χθες στο περιφερειακό συμβούλιο.

Με βάση τις απαντήσεις των ίδιων των οδηγών που δόθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας που έκανε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» με τη συνδρομή της «Γέφυρας ΑΕ»:

>Το 70,4% των οδηγών παραδέχτηκαν ότι οδηγούν μιλώντας στο κινητό και ένα 24,2% οδηγεί πληκτρολογώντας μηνύματα μέσω κινητού.

>Το 46,4% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι έχει οδηγήσει μετά από κατανάλωση αλκοόλ, ενώ η πλειοψηφία αγνοεί τις επιπτώσεις για μέθη και χρήση κινητού, όπως η ποινή αφαίρεσης της άδειας οδήγησης.

>Το 90% των οδηγών σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδος παραβιάζει όριο ταχύτητας, ενώ το 75% έχει παγιώσει την αντίληψη ότι στους δρόμους μπορούμε να κινούμαστε και πάνω από τα όρια που θέτουν οι πινακίδες.

>Το 80% δηλώνει ότι κορνάρει εξαγριωμένο, πολλές φορές χωρίς λόγο, ενώ ένα 20% παραδέχτηκε ότι το τελευταίο 12μηνο καταδίωξε με το ΙΧ άλλον οδηγό «για του δώσει ένα μάθημα», επειδή μπορεί να κόρναρε χωρίς λόγο ή να χειρονόμησε εναντίον του!

Η έρευνα έγινε στις 22 του περασμένου Μαρτίου. Στο ίδιο ερωτηματολόγιο που απάντησαν 724 οδηγοί από μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας.

Ακόμη χειρότερο σε σχέση με την παραβατικότητα είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι παραβαίνουν τον κώδικα κυκλοφορίας χωρίς να αντιλαμβάνονται τη μέγεθος της παράβασής τους.