Περιβαλλοντική υποβάθμιση στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου από παράνομες παρεμβάσεις, καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς,, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σωρεία παράνομων παρεμβάσεων εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου «που επιφέρει σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην προστατευόμενη περιοχή και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αλλοίωσης των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας» όπως αναφέρουν.

Μάλιστα, με σχετική επιστολή τους προς τον αρμόδιο εισαγγελέα ζητούν την άμεση εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διαδικασιών, προς τον σκοπό απόδοσης ευθυνών και κυρίως αποκατάστασης του περιβάλλοντος στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, σύμφωνα με όσα ζητά και ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης.

Όπως αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «η ολιγωρία που επιδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες αγνοούν τις εκκλήσεις του φορέα διαχείρισης για άμεση επέμβαση, δυστυχώς αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού για έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας».

Ειδικότερα επισημαίνουν, κοντά στην παραλία του Γέρακα, που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, κατασκευάστηκαν τους τελευταίους μήνες δύο παράνομα κτίσματα.

Μεταξύ των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Γέρακα και Δάφνης, διανοίχθηκε, παράνομα, στα τέλη του 2015, δρόμος, μήκους 1 χλμ. και πλάτους 6 μέτρων, ενώ όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημίας, αλλά οι παράνομες εργασίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Πίσω από τη παραλία Καλαμακίου, που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, έγινε στα μέσα Μαρτίου 2018, παρέμβαση με μπουλντόζα, με αποτέλεσμα την καταστροφή της προστατευόμενης βλάστησης των αμμοθινών.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθ' όλη τη θερινή περίοδο 2017, στις παραλίες ωοτοκίας Γέρακα, Crystal και Καλαμάκι τοποθετήθηκε πληθώρα επίπλων θαλάσσης, κατά παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος ίδρυσης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, τα οποία μάλιστα δεν απομακρύνονταν μετά τη δύση του ηλίου, παρεμποδίζοντας έτσι τις θαλάσσιες χελώνες που προσπαθούσαν να ωοτοκήσουν.