Πατρών- Πύργου: Δώδεκα χρόνια συζητήσεις και διαδικασίες χωρίς αποτέλεσμα

Δώδεκα χρόνια αφ’ ότου για πρώτη φορά εκφράστηκε εμπράκτως πολιτική βούληση για την  ανακατασκευή της Πατρών – Πύργου και ακόμα είμαστε στις… συζητήσεις, με τον δρόμο να παραμένει ένας απ’ τους πιο επικίνδυνους στη χώρα, με βαρύ φόρο αίματος κάθε χρόνο. 

2007: Εντάχθηκε – ψηφίστηκε στη Βουλή η κατασκευή του στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος –Τσακώνα.

2010: Σταμάτησαν τα μεγάλα οδικά έργα – Ολυμπία – Ιόνια Οδός. Ζήτημα η επανεκκίνηση για το σύνολο του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου των έργων.

2011 – 2012: Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές των φορέων και κατοίκων της περιοχής για ανατολική χάραξη, νότια της Πάτρας και άνοιξε ο δρόμος καταβολής των απαλλοτριώσεων.

2013 (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ): Ψηφίστηκε στη Βουλή ο διαχωρισμός του τμήματος από την σύμβαση παραχώρησης και αποφασίστηκε η κατασκευή των τμημάτων Πάτρα – Πύργος και Καλό Νερό – Τσακώνα με δημόσια δαπάνη (εθνικοί και Ευρωπαϊκοί πόροι) και με χρόνο κατασκευής τον ίδιο με Πάτρα –Κόρινθος.

2014 (ΙΟΥΛΙΟΣ): Αποφασίστηκε η σύνδεση της Ολυμπίας οδού με τους αναπτυξιακούς πόλους – ΒΙΠΕ – Αεροδρόμιο Αράξου –Κυλλήνη – Αρχαία Ολυμπία – Κατάκολο και η μετατόπιση σημείων διοδίων.

2014 (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ): Προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Υποδομών με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 25η/01/2015 και με υποσημείωση: Να μην ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές πριν την οριστική έγκριση του φακέλου μεγάλου έργου στην Ε.Ε. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για ένταξη στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2014-2020.

2014 (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ): Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών που προβλέπει ρητά την ένταξη και την υλοποίηση των έργων Πάτρα –Πύργος και Καλό Νερό –Τσακώνα.

2015: Κατάτμηση του έργου σε 8 εργολαβίες.

2017 (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ): Ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 355 εκ. ευρώ.

2018 (ΑΠΡΙΛΙΟΣ):  Έγκριση από την ΕΕ ως μεγάλο έργο.

2019 (ΑΠΡΙΛΙΟΣ): Υπογραφή μερικών Συμβάσεων

2019 (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ): Αναζητείται άλλη λύση απ’ τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών