Πανέτοιμα τα Καλάβρυτα - Στο 50% κιόλας οι κρατήσεις στα καταλύματα- Θα χτυπήσουν «κόκκινο» με τα πρώτα χιόνια

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και στα Καλάβρυτα ετοιμάζονται να τα υποδεχθούν με τον δικό τους, φιλόξενο και ζεστό τρόπο, καθώς και τη  φετινή τουριστική χειμωνιάτικη σεζόν αναμένεται να  είναι ένα από τα τοπ χειμερινά θέρετρα σε όλη την Ελλάδα.

Τα Καλάβρυτα τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε μία από τις πρώτες θέσεις της λίστας των χειμερινών προορισμών τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχοντας πληρότητα 100%. Μια παράδοση που με βάση τις εκτιμήσεις θα συνεχιστεί και φέτος, αν και ακόμα είναι νωρίς για να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου των ξενοδόχων Καλαβρύτων, Κωνσταντίνο Δαφαλιά, η φετινή χειμερινή τουριστική σεζόν ξεκινάει με αισιόδοξο τρόπο για την ιστορική πόλη παρόλο που ακόμα ο καιρός δεν είναι χειμερινός, αλλά μάλλον φθινοπωρινός.

«Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις που έχουν γίνει για την περίοδο των Χριστουγέννων κινούνται σε ένα χαμηλό επίπεδο της τάξεως του 50%. Ακόμα όμως είναι νωρίς για να μιλήσουμε για το θέμα των Χριστουγέννων αφού και ο καιρός δεν έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευελπιστούμε βέβαια ότι κατά την διάρκεια των ημερών που έρχονται θα υπάρξει για ακόμα μία χρονιά πληρότητα στα ξενοδοχεία μας και ο κόσμος θα μας επιλέξει. Τα Καλάβρυτα σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες τους και να φροντίσουν μέσα από τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν να περάσει αυτός ο κόσμος υπέροχα στη διάρκεια των γιορτών».

Τα πρώτα χιόνια

Η επίσημη έναρξη της χειμερινής τουριστικής σεζόν για τα Καλάβρυτα και τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καιρού, κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Βλέπετε, οι προβλέψεις αναφέρουν, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πέσουν με συνέχεια  τα πρώτα χιόνια στις κορυφές του Χελμού. «Περιμένουμε τα πρώτα χιόνια. Για μας στα Καλάβρυτα τότε ξεκινάει ο χειμώνας, όταν χιονίσει στο βουνό. Σύμφωνα με τα όσα έχουμε δει και τα προηγούμενα χρόνια από τότε και μετά ο κόσμος ξεκινάει σιγά – σιγά να έρχεται στα Καλάβρυτα όταν βρίσκει ευκαιρία».

Το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι και αυτό από την πλευρά του πανέτοιμο και σε κατάσταση επιφυλακής για τη στιγμή που θα πέσουν τα πρώτα χιόνια στις πλαγιές του Χελμού. Η αποκατάσταση των εγκαταστάσεων στην Στύγα που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες αναμένεται να τονώσει ακόμα περισσότερο την κίνηση όχι μόνο στο Χιονοδρομικό, αλλά και στα Καλάβρυτα.

Οι εργασίες στη Στύγα έγιναν μετά το κλείσιμο της πίστας και της μεγάλης ζημιάς που είχε προηγηθεί όταν η τεχνητή χιονοστιβάδα που είχε πέσει, έφερε σημαντικές καταστροφές και κράτησε την πίστα που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Χιονοδρομικού για αρκετούς μήνες κλειστή.

«Σίγουρα η Στύγα και η επαναλειτουργία της θα φέρει ακόμα περισσότερο κόσμο στα Καλάβρυτα και στο Χιονοδρομικό. Όμως ακόμα και όταν ήταν κλειστή τελικά δεν υπήρξε μεγάλη ζημιά εξαιτίας της όπως ήθελαν να λένε οι εκτιμήσεις στην αγορά. Μεγαλύτερη ζημιά έκανε ο κακός καιρός που δεν επέτρεπε την προσέλευση στο Χιονοδρομικό παρά το κλείσιμο της Στύγας.

Είναι όμως μία από τις καλύτερες πίστες της Ελλάδος και το άνοιγμα της θα προσελκύσει κόσμο και θα τονώσει την κίνηση στα Καλάβρυτα κυρίως τις καθημερινές που η επισκεψιμότητα είναι συνήθως μειωμένη».

 70 καταλύματα για 2.000 επισκέπτες

Τα καταλύματα που υπάρχουν στην επικράτεια του δήμου Καλαβρύτων είναι συνολικά 70. Αντιστοιχούν με λίγα λόγια σε περίπου 2.000 επισκέπτες. Η πληρότητα των Καλαβρύτων φτάνει στο 100% με τόσο κόσμο. Όμως η πόλη έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και έχει μία τεράστια τουριστική δυναμική τον χειμώνα, κατά συνέπεια είναι ερωτηματικό αν ο αριθμός αυτός των καταλυμάτων μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες.

«Ανάσα» και από το Airbnb

Ωστόσο, η βραχυχρόνια μίσθωση έχει δώσει ανάσα στο θέμα αυτό και έχει προσφέρει επιπλέον καταλύματα στους επισκέπτες  τις περιόδους αιχμής. «Η προσφορά μέσω της βραχυχρόνια μίσθωσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» τονίζει πάνω ο κ. Δαφαλιάς. «Όμως αν θέλουμε να μιλήσουμε με πραγματικούς όρους τουριστικής δυναμικής θα πρέπει να δούμε πώς θα πρέπει να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο τους θερινούς  καλοκαιρινούς μήνες και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την αύξηση των καταλυμάτων.

Το ζητούμενο είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τα Καλάβρυτα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχουμε κατορθώσει. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη. Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει από εδώ και στο εξής να μας απασχολήσει, όχι μόνο εμάς τους επαγγελματίες, αλλά συνολικά την πόλη”.

Από 50 έως 200 ευρώ

Τέλος, να αναφέρουμε σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές και τα βαλάντια των κλινών την περίοδο των γιορτών, θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Θα κυμαίνονται μεταξύ των 50 και 60 ευρώ, φθάνοντας στα 150 με 200 ευρώ, ανάλογα πάντα με το είδος του καταλύματος που επιλέγει ο καθένας.

από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση