Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας κλείνει με δικαστική απόφαση

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν καταθέσει 200 και πλέον κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας, ζητώντας να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, συζητήθηκε χθες στα δικαστήρια του Αιγίου, στα οποία βρέθηκαν πολλοί από αυτούς, αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων της θιγόμενης περιοχής.

Οι δικηγόροι της επτροπής αγώνα Ζωή Κωνσταντοπούλου και Μαρία Νικολοπούλου, περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στον «σκουπιδότοπο», παραθέτοντας σημαντικα στοιχεία για τον υπερκορεσμό, τη ρύπανση της γύρω αγροτικής περιοχής των Αμπελοκήπων, τον επαπειλούμενο υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τη θάλασσας του Κορινθιακο, προσκομίζοντας μετρήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και ντοκουμέντα από τη μόλυνση που «βγάζουν μάτι».

Αίσθηση προκάλεσαν όμως, οι καταθέσεις κατοίκων, ότι από το 2015 έως 2017, κι ενώ ο ΧΥΤΑ λειτουργούσε χωρίς άδεια και ελέγχους, μεταφέρθηκαν και εναποτέθηκαν σ' αυτόν ακόμα και απορρίμματα του Πύργου Ηλείας, πιθανά και νοσοκομειακά απόβλητα!

Από την πλευρά του Δήμου Αιγιάλειας, το δικαστήριο άκουσε φόβους για τη δημόσια υγεία λόγω του προσωρινού κλεισίματος του ΧΥΤΑ για να εκτελεστούν έργα αποκαταστασής του. Ωστόσο ο εργολάβος κατέθεσε ότι ακόμα κι αν αυτά ολοκληρωθούν, ο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει για πάνω από ένα εξάμηνο.

Νομικοί κύκλοι και των δύο πλευρών, συνεκτιμούν ότι η απόφαση της δικαιοσύνης (εντός των ημερών) θα διατάζει το οριστικό λουκέτο του ΧΥΤΑ, κάτι που σίγουρα θα οδηγήσει σε νέο έμφραγμα αφού τα σκουπίδια ήδη σχηματίζουν βουνά.

Η δημοτική αρχή, έχει μεν στα χέρια της απόφαση μεταφοράς σε 5 άλλους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, όμως έχει ειδοποιηθεί από τους πιο πολλούς ότι δεν μπορούν να «φιλοξενήσουν» άλλες ποσότητες.

Ο δήμαρχος Θαν. Παναγόπουλος αναμένεται να «πετάξει το μπαλάκι» στην κυβέρνηση, ώστε να βρει άμεση λύση, επιμένοντας σε κατ' εξαίρεση απόφαση μεταφοράς σε ΧΥΤΑ εκτός περιφέρειας (όπως στη Λαμία που τα δέχεται) με το ανάλογο κόστος.