Οριακά και με ενστάσεις το "πράσινο φως" για τον νέο ΧΥΤΑ Παπανικολού

Εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Επιτροπή Στερεών Αποβλήτων η οποία συνεδρίασε στο Δημαρχείο Αιγίου, η συνέχιση των εργασιών κατασκευής του σταματημένου (από το 2015) ΧΥΤΑ στη θέση Παπανικολού της Μυρόβρυσης Συμπολιτείας, μετά την ξεκάθαρη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ανοίγει το δρόμο για ολοκλήρωση της εργολαβίας.

Υπέρ του έργου ψήφισαν οι δήμαρχοι Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Θ. Παναγόπουλος και Γ. Λαζουράς καθώς και το μέλος (από τον Δήμο Καλαβρύτων) Δ. Χουλιάρας, σχηματίζοντας έτσι μία οριακή πλειοψηφία, έναντι των αρνητικών θέσεων αλλά και τελικών ψήφων που εξέφρασαν, τα άλλα δύο μέλη του συμβουλίου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Ντίνος -αν και στέλεχος της δημοτικής αρχής Αιγιάλειας- ζήτησε να γίνει μελέτη νέων και διαφορετικών περιβαλλοντικών όρων του έργου, λαμβάνοντας ως αντίλογο ότι κάτι τέτοιο δεν περιγράφεται στο κείμενο του ΣτΕ. Ωστόσο η τοποθέτησή του φάνηκε ξεκάθαρα να πηγάζει από την εντοπιότητά του, δηλαδή από τον Ερινεό, περιοχή η οποία είχε πρωτοστατήσει κατά του ΧΥΤΑ.

Ίδια στάση, με αρκετή δόση εντοπιότητας, επέδειξε και το άλλο μέλος του ΔΣ, που τελικά μειοψήφησε. Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρη Μπούρδος, ζήτησε να τηρηθεί ο ΠΕΣΔΑ, αφού ο τωρινός περιφερειακός σχεδιασμός δεν προβλέπει εκεί ΧΥΤΑ αλλά χώρο εναπόθεσης υπολειμμάτων των απορριμμάτων.

Στον ισχυρισμό αυτό, η πλειοψηφία αντέτεινε ότι το έργο θα τελειώσει όπως ξεκίνησε (ως ΧΥΤΑ) και είναι θέμα μιας άλλης χρονικής φάσης το κατά πόσο ο ΠΕΣΔΑ θ' αλλάξει και το πώς θα ενσωματωθεί λειτουργικά ο χώρος, αφού εκκρεμεί η χρηματοδότηση του έργου (περί τα 2,5 εκατ. ευρώ) και προπαντός η έγκριση Μονάδας Βιομηχανικής Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (στο Νησί Τεμένης), η λειτουργία της οποίας θα μετατρέψει αυτομάτως τους ΧΥΤΑ Παπανικολού και Αιγείρας σε ΧΥΤΥ και «Πράσινα Σημεία» ανακύκλωσης.