ΟΜΙΛΟΣ ΤΣΑΒΛΙΡΗ: Οι 3.000 διασώσεις στις θάλασσες του κόσμου - Η σχέση με την Αχαΐα

Ο μεγάλος ναυτιλιακός Όμιλος Τσαβλίρη έχει τις ρίζες του ατην Αχαία. Ο Ανδρέας Τσαβλίρης ναυτικός είχε καταγωγή από το Λιβάρτζι, ένα χωριό στις πλαγιές του Ερύμανθου. Εγκαταστάθηκε στο Ζονγκουλντάκ κοντά στον Βόσπορο και ένα από τα πέντε του παιδιά ο Αλέξανδρος είναι ο αυτός που ξεκίνησε στον Πειραιά (όπου ήρθε η οικογένεια) να ρυμουλκεί βαπόρια με ένα μικρό σκάφος ονόματι "Αλέκος".

Ο Αλέξανδρoς μόλις στα 24 του χρόνια - το 1938 - επενδύει σε φορτηγό ατμόπλοιο που χαριν της γιαγιάς θα ονομαστεί Sussanna. Είναι λοιπόν ζήτημα χρόνου να ανοίξει γραφεία στο Λονδίνο, να πάρει την υπηκοότητα να δημιουργήσει οικογένεια και να κάνει τρεις γυιούς: Νίκος, Γιώργος, Ανδρέας.

Το 1947 αποκτά έξι φορτηγά και πραγματοποιεί μεταφορές. Επενδύει συνεχώς στη ναυτιλία αγοράζοντας και πουλώντας πλοία, ανοίγοντας γραφεία στην Ελλάδα και απογειώνοντας τους τζίρους της εταιρείας ιδιαίτερα την δεκαετία του 60.

ΜΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ

Βλέποντας την επιχείρηση διάσωσης ενός πλοίου ο Αλέξανδρος Τσαβλίρης, αποφασίζει να στραφεί στην ναυαγιαιρεσία, δηλαδή στην διάσωση πλοίων. Αγοράζει 17 ρυμουλκά και γίνεται παγκόσμια επιλογή για τις μεγάλες ναυτιλικές εταιρείες που αξιολογούν την μεγάλη αξιοπιστία και ικανότητα της εταιρείας η οποία θα φτάσει να αντιμετωπίσει 55 περιστατικά σε ενα χρόνο με ημερήσια λειτουργικά έξοδα 1. εκατ. ευρώ.

Πάνω από 300 άτομα εργαζόντουσαν στην "Τσαβλίρης", με σύγχρονο εξοπλισμό και υψηλή εξειδίκευση. 

Το 1973 ο Αλέξανδρος Τσαβλίρης φεύγει πρόωρα από τη ζωή και έρχεται η επόμενη γενιά να συνεχίσει το σπουδαίο έργο της εταιρείας. Συνεχίζονται οι αγορές και πωλήσεις πλοίων, διευρύνονται οι δραστηριότητες, ανανεώνεται συστηματικά ο εξοπλισμός, δηλαδή το πνεύμα του ιδρυτή δίνει πάντα την προοπτική.

Η ιστορία του ομίλου Τσαβλίρη ειναι εντυπωσιακή. Την περιγράφουν 3.000 περιστατικά διάσωσης, σπουδαίες επιχειρηματικές κινήσεις που άφησαν εποχή, οραματισμοί και υψηλό ήθος. Έτσι δικαίως αποκτούν τον τίτλο: Salvage Masters of the World.

* Στην Πάτρα ο Όμιλος Τσαβλίρη διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια τρια ρυμουλκά, μια νοητή σύνδεση της οικογένειας με την γενέτειρα.

ΣΤΗ ΦΩΤΟ: Ανδρέας, Νίκος και Γιώργος Τσαβλίρης.