Ξεκινά η διαδικασία: Είκοσι πρώτοι κατηγορούμενοι στην ανακρίτρια, όλοι δανειολήπτες της Αχαϊκής

Απρόσμενη διεύρυνση των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας αποκαλύπτεται μετά την κλήση των 20 πρώτων από την ανακρίτρια της υπόθεσης, ΟΛΩΝ δανειοληπτών. Τετάρτη ώρα 9 το πρωί, θα πρέπει να παρουσιαστούν για ανάκριση. Η κίνηση των δικαστικών αρχών έχει ιδιαίτερη σημασία αφού:

* Ανάμεσα στους κατηγορούμενους δανειολήπτες είναι και μεγάλα ονόματα του τοπικού επιχειρείν.

* Υπάρχουν και μέλη των ΔΣ της Τράπεζας που ενέκριναν δάνεια στους εαυτούς τους χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις (η λογική ήταν ότι η Τράπεζα πρέπει να δανείζει και μέλη του ΔΣ για το συμφέρον της).

* Σημαντικό: Υπάρχουν δανειολήπτες οι οποίοι εκτός του ότι δεν είχαν τις πρέπουσες εγγυήσεις, δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν τι έκαναν τα χρήματα (μπήκαν στους λογαριασμούς των εταιρειών τους και πληρώθηκαν εταιρικές υποχρέωσεις ή έγιναν μεγάλη ζωή;).

Όλα δείχνουν ότι ο κύκλος των δανειοληπτών θα είναι μεγάλος. Επίσης καλούνται πρώτοι ώστε μετά τις καταθέσεις τους να "δεθούν" κατηγορίες για μέλη των διοικήσεων της Αχαϊκής Τράπεζας.

Υπενθυμίζουμε ότι η άμυνα μελών του ΔΣ της Αχαίκής είναι: α)δεν έχουμε φαινόμενα προκλητικής ροής του χρήματος που στο τέλος κατέληγαν στις τσέπες κάποιων μελών του ΔΣ. β) Υπήρχαν παντού εμπράγματες εξασφαλίσεις που όμως απομειώθηκαν από την κρίση γ) Σε όσες υποθεσεις υπήρξαν παρανομίες με πλαστά έγγραφα, υπήρξε εκ των υστέρων άμεση κάλυψη της Τράπεζας.

Νομικοί κύκλοι πάντως, εκτιμούν ότι υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις που μπορεί να αδηγήσουν ακόμα και σε προφυλακίσεις. Όλοι οι δανεισμοί που θα αποδειχθούν ελλειμματικοί απο πλευράς εγγυήσεων θα επιφέρουν βαριές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους υπάρχουν ΕΝΝΕΑ καραμπινάτες υποθέσεις κακών δανεισμών "και οι υπεύθυνοι για αυτές να μην κοιμούνται ήσυχοι".  Επίσης εξηγούν ότι είναι έωλο το επιχείρημα πως "σε όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυτές ηταν πάγιες πρακτικές", λέγοντας ότι είναι σαν να λες πως δεν είναι κακό να πουλάς ναρκωτικά "επειδή πουλάνε κι άλλοι".

Τέλος εκτιμούν ότι πράγματι ο κυκλος των κατηγορουμένων θα διευρυνθεί πέρα από τις αρχικές εκτιμήσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες (ποιοι από τους δεκάδες κατηγορούμενους θα αποφασίσουν να μιλήσουν και τι έχουν να πουν;).