Μοναδικές ΦΩΤΟ από τα Χαλκούνια Αγρινίου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και την φετινή Μ.Παρασκευή, πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την πόλη του Αγρινίου, για να παρακολουθήσει το έθιμο των χαλκουνιών στην πλατεία Δημοκρατίας, το οποίο και τους αντάμοιψε δεόντως!

Το ξεχωριστό αυτό έθιμο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, και όπως κάθε χρόνο εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία για να απολαύσουν το φαντασμαγορικό αυτό θέαμα.


Τα χαλκούνια είναι ένα έθιμο που εξακολουθεί να αναβιώνει στο πέρασμα των χρόνων και έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία.

Πρόκειται για μία εφεύρεση των Αγρινιωτών, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τους επιταφίους κατά την περιφορά τους τη Μ. Παρασκευή απ’ τις επιθέσεις των αλλόθρησκων κατακτητών. Με συστατικά το μπαρούτι, πεπιεσμένο χαρτί και ένα φυτίλι είχαν στα χέρια τους το τέλειο «όπλο».

Οι χαλκουνάδες, χωρίς τραυματισμούς ευτυχώς, κέρδισαν και φέτος τις εντυπώσεις ενθουσιάζοντας το παρευρισκόμενο πλήθος, και ανανέωσαν το ραντεβού για του χρόνου.

Νωρίτερα σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η συγκέντρωση των Επιταφίων πέντε μεγάλων Ενοριών του Αγρινίου, μετά την περιφορά τους, στην πλατεία Δημοκρατίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά που κάλεσε τους εκατοντάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν να παραμείνουν στην εκκλησία και μετά την περιφορά των Επιταφίων.