Λευκάδα: Το αγγούρι της... θάλασσας περιζήτητος μεζές και προϊόν λαθρεμπορίου

Λαθρεμπόριο με… αγγούρια της θάλασσας έκαναν αλιείς στη Λευκάδα που συνελήφθησαν από άνδρες του λιμενικού σώματος. Το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος να πραγματοποιεί εκφόρτωση αλιεύματος του γένους ολοθούριο σε φορτηγό όχημα – ψυγείο, χωρίς το εν λόγω σκάφος να φέρει την απαραίτητη από το νόμο άδεια.

Συνολικά κατασχέθηκαν 31.288 τεμάχια ολοθούρια, υπολειπομένων διαστάσεων, συνολικού βάρους 800 κιλών, τα οποία και καταστράφηκαν.

Το γνωστό με την επιστημονική ονομασία «ολοθούριο» που ανήκει στην οικογένεια των αχινών και αστεριών, αποκαλείται από τους ψαράδες του Ιονίου και του Αιγαίου, «ψωλιόγκος» ή «αγγούρι» της θάλασσας» και η μοναδική χρήση του στην Ελλάδα, είναι μόνο για δόλωμα από ερασιτέχνες αλιείς σε παραγάδι.

Ζει κυρίως μέσα στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων και τρέφεται με ζωικές ή φυτικές ουσίες από τη λάσπη του βυθού.

Κι αν το κανονικό αγγούρι δεν κοστίζει περισσότερα από 2 ευρώ το κιλό, ακόμα κι αν είναι βιολογικής καλλιέργειας, δεν ισχύει το ίδιο για τον θαλασσινό συνονόματό του.

Οσο αηδιαστικό κι αν μοιάζει στην όψη, το «αγγούρι της θάλασσας» θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα στην Ασία (ειδικά στην Κίνα και στην Ιαπωνία), με την τιμή του συχνά να αγγίζει ή να ξεπερνά και τα 3.500 δολάρια το κιλό! Περιττό να αναφέρουμε πως βρίσκεται στο μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Ασίας αλλά και σε επιλεγμένα (κινέζικα κυρίως) ντελικατέσεν.