Κλείνει από σήμερα ο ΧΥΤΑ Αιγείρας - Που θα πάνε το επόμενο διάστημα τα σκουπίδια του Αιγίου;

Το -έστω προσωρινό- κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Αιγείρας λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ώστε να ληφθούν νέα δείγματα από γεώτρηση για να μετρηθούν εκ νέου τα χαρακτηριστικά των υπογείων υδάτων της περιοχής, αποφάσισε ομόφωνα το μεσημέρι της Παρασκευής σε έκτακτη συνεδρίασή της η αρμόδια 4η Διαχειριστική Ενότητα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, κατόπιν εισήγησης του προέδρου και δημάρχου Αιγιαλείας κ. Θανάση Παναγόπουλου.

Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας θα κλείσει από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και κατά πολλούς, δεν είναι τυχαίο πως την επόμενη μέρα έχει οριστεί η συζήτηση των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί από 170 και πλέον κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι με νομικές συμβούλους την πρώην Πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου και την κα Μαρία Νικολοπούλου, ζητούν το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, για τον οποίο μάλιστα πρόσφατα έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απεφάνθη πως στα υπόγεια ύδατα έχουν παρουσιαστεί αλλοιώσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, την οποία έλαβαν τα τέσσερα από τα πέντε μέλη (παρόντες ο πρόεδρος κ. Θανάσης Παναγόπουλος και οι κ.κ. Παναγιώτης Μαρινόπουλος, Βασίλειος Τομαράς και Βασίλειος Θ. Χριστόπουλος, απών ο κ. Φάνης Σταυρόπουλος), ο δήμαρχος εισηγήθηκε ως εξής:

"Λόγω των καιρικών συνθηκών και το γεγονός ότι πρέπει να ξαναγίνει γεώτρηση και να ληφθούν εκ νέου δείγµατα, εισηγούµαι την προσωρινή αναστολή/λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας από 14-01-2019 έως ότου διερευνηθούν ενδελεχώς οι λόγοι/αιτίες επιβάρυνσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υπόγειων υδάτων και επανέλθουν, κατόπιν ενδεδειγµένων µέτρων και εργασιών, εντός ορίων βάσει της κείµενης νοµοθεσίας."

Στο εύλογο ερώτημα, πού θα εναποτίθενται τα απορρίμματα για όσον καιρό παραμείνει κλειστός ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, η απάντηση που έδωσε στο filodimos.gr μέλος της επιτροπής, είναι πως κατά τη συνεδρίαση σημειώθηκε πως ισχύουν οι προγραμματικές συμβάσεις με πέντε εντεταλμένους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την εναπόθεση των αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου, δηλαδή σε Ναύπακτο, Αγρίνιο, Βόνιτσα, Μεσολόγγι και Δυτική Αχαΐα.