Καλάβρυτα: «Τσουνάμι» στη οικονομία από την επιδημία - Αντιμέτωποι με μαζικές ακυρώσεις

Μαζικές ακυρώσεις σχολικών εκδρομών και οργανωμένων γκρουπ ταξιδιωτών από το εσωτερικό αλλά και ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα Καλάβρυτα εδώ κι ένα 10ήμερο με αφορμή την επερχόμενη επιδημία του κορονοϊού στη χώρα η οποία ήδη διαβαθμίστηκε σε επίπεδο παγκόσμιο σε πανδημία.

"Η μεγάλη πτώση του τζίρου στις τουριστικές επιχειρήσεις η οποία αγγίζει ήδη το 60% αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για την τοπική μας οικονομία η οποία στηρίζεται στην επισκεψιμότητα ενώ ιδιαίτερα αυτή την περίοδο και τουλάχιστο έως το Πάσχα, τα Καλάβρυτα σε ετήσια βάση βρίσκονταν στην κορυφή των επιλογών σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού.

Οσον αφορά στον εξωτερικό τουρισμό, η κατάσταση με τις κρατήσεις και τα γκρουπ είναι καλύτερη, δυστυχώς όμως η ανακοίνωση για πανδημία και η αναμενομένη έκδοση τουριστικών οδηγιών, θα μας φέρει αντιμέτωπους με μια πραγματική θεομηνία αρνητικών εξελίξεων" αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κώστας Δαφαλιάς.

"Είμαστε αντιμέτωποι με μαζικές ακυρώσεις καθώς αυτή την περίοδο εκατοντάδες μαθητές βρίσκονταν, σε εβδομαδιαία βάση, στα Καλάβρυτα. Ηδη τα εισιτήρια στον Οδοντωτό έχουν μειωθεί κατά 70% μείωση η οποία, με βάση ιδιαίτερα εποχικά δεδομένα, μεταφράζεται σε εκτίμηση μείωσης κατά 50% στις ετήσιες μετακινήσεις.

Η αναστολή λειτουργίας για το Σπήλαιο Λιμνών Καστριών και το Μουσείο Ολοκαυτώματος καθώς και η ακύρωση των εκδηλώσεων μας για τα 124 χρόνια λειτουργίας του Οδοντωτού αλλά και του Μουσείου μας στο Διακοπτό είναι ένα μεγάλο χαστούκι καθώς οι προσδοκίες για φέτος οδηγούσαν σε άλλες, εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα εκτιμήσεις για την κίνηση στο τρενάκι" αναφέρει ο Γιάννης Καραπαναγιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού.

Σύμφωνα με τον κ. Δαφαλιά, προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι τα μέτρα ανακούφισης στον τουρισμό να λάβουν χαρακτήρα οριζόντιων παρεμβάσεων -μειώσεις ΦΠΑ, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών- προκειμένου να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και να μην πληγεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Οσον αφορά τον κ. Καραπαναγιώτη, εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη στήριξη των μαζικών μετακινήσεων και ιδιαίτερα στο τρένο και την επιβίωση των γραμμών του Οδοντωτού και του Προαστιακού στην Πάτρα.