Καθορίστηκε το "οικόπεδο" Ιονίου για τις έρευνες πετρελαίου

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι δύο αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, που περιλαμβάνουν τους χάρτες στους οποίους περιγράφονται τα περίφημα οικόπεδα, τα ακριβή όρια των υπό παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι προκηρύξεις για τη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα ενεργοποιηθεί με τη δημοσίευσή τους και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για να γίνει αυτό απαιτείται πρώτα η μετάφραση των προκηρύξεων και στις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η προς παραχώρηση περιοχή στο Ιόνιο Πέλαγος έχει εμβαδόν 6.671,13 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων μίσθωσης, όπως αυτοί περιγράφονται συνοπτικά στις προκηρύξεις, το στάδιο ερευνών θα διαρκέσει μέχρι οκτώ χρόνια με δυνατότητα παράτασης σύμφωνα με τον νόμο περί υδρογονανθράκων. Το στάδιο ερευνών διαιρείται σε τρεις φάσεις. Κάθε φάση σχετίζεται με χωριστό πρόγραμμα εργασιών, με δυνατότητα μετάβασης στην επόμενη φάση, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις, είτε παραίτησης στο τέλος κάθε φάσης.

Με τη δήλωση περί εντοπισμού εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος υδρογονανθράκων, αρχίζει το στάδιο εκμετάλλευσης το οποίο διαρκεί 25 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για δύο περιόδους 5 ετών έκαστo, υποκείμενη σε αναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης.

Το μίσθωμα θα κυμαίνεται από ένα κατώτερο όριο 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων, σε χρήμα ή σε είδος. Η μισθώτρια εταιρεία υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20% και σε περιφερειακό φόρο της τάξης του 5%.