Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Λήψη μέτρων για τις μέδουσες λίγο πριν την έναρξη της θερινής σαιζόν

Με διακριτικό αλλά σαφή τρόπο σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αναφέρει ότι σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες Πελοποννήσου αλλά και Στ.Ελλάδος εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης άμεσων μέτρων για το φαινόμενο των μεδουσών που πλήττει από πέρυσι τον Κορινθιακό.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι άλλωστε προφανώς και η νομοθετική ρύθμιση, που πήρε χθες ΦΕΚ βάσει της οποίας επιτρέπεται η τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων (δίχτυα) και σε περιοχές NATURA για διάστημα έως πέντε μήνες, έτσι η απαγόρευση που ίσχυε σε σχέση με οποιαδήποτε παρέμβαση στον Κορινθιακό Κόλπο, από την στιγμή που εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000, αίρεται σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση προστατευτικών για τις μέδουσες.

Ξεκινώντας από τις αντιδράσεις της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και την απόφαση του επιμελητηρίου που ζήτησε ενεργοποίηση της Περιφέρειας, η ΠΔΕ ανακοίνωσε χθες στην ουσία αυτό που ήδη έχει διαρρεύσει για την τοποθέτηση διχτυών, χωρίς όμως συγκεκριμένα πράγματα παρότι βγαίνει  ο Μάρτιος και σ`ένα μήνα θα ξεκινήσει στην ουσία η θερινή η σαιζόν. Σε κάθε περίπτωση η ημερίδα που διοργανώνεται αλλά και κάθε ενέργεια είναι χρήσιμη ωστόσο παραμένει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ιδίως η Αιγιάλεια αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της Πάτρας, αφού πέραν της τεράστιας βλάβης για την τοπική οικονομία, αποτελεί μεγάλο ζήτημα και για τον κάτοικο της περιοχής που στερείται κάτι που μέχρι σήμερα θεωρείτο αυτονόητο και στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων.

 

Ανακοίνωση της ΠΔΕ για την ημερίδα

 Σ`ότι αφορά την ημερίδα για το φαινόμενο των μεδουσών που θα διοργανώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Ειδικοί επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών , το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΑΤΕΙ, θα αναλύσουν κάθε πτυχή του φαινομένου σε εμπλεκόμενους φορείς, επαγγελματίες, αλλά και πολίτες.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα και αποτελεί υλοποίηση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη διημερίδα με τίτλο: «Η Προστασία και Ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου» που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Μαρτίου 2018, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ».

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, επισημάνθηκε η ανάγκη για ενεργοποίηση των συναρμοδίων φορέων σε συνδυασμό με την ενημέρωση των εμπλεκομένων πλευρών.

Εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί επιστημονική προσέγγιση. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το φαινόμενο εξάπλωσης των μεδουσών που αφορά κυρίως τις ακτές του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, σε σχέση και με τις συνέπειες που υπήρξαν. Αναφορά έγινε στην παρακολούθηση του φαινομένου, για το οποίο εκδηλώνεται ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον ως προς την εξέλιξή του. Αναλύθηκε επίσης το νομικό καθεστώς, ως προς τη λήψη δυνητικών μέτρων για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται άδεια από την οικεία Λιμενικά Αρχή.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, όσο και με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αφού η θάλασσα δεν έχει όρια, με στόχο κοινή παρακολούθηση και αντιμετώπιση του φαινομένου.