Θ. Καρπής: Ο Δήμος Ερύμανθου έχει στραφεί στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για τη υλοποίηση έργων

Ο Θ. Καρπής

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Δήμου Ερυμάνθου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ η τελετή κοπής της βασιλόπιτας του Δήμου.

Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, εκτός από το Δήμαρχο Θάνο Καρπή, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι Βουλευτές Αχαΐας Μαρία Κυριακοπούλου, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Θανάσης Παπαδόπουλος, Νίκος Τσούκαλης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θόδωρος Παναγόπουλος, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δ.Σ. Θόδωρος Μπαρής και Γιώργος Τσουμπρής, καθώς και οι εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Πατρών πατήρ Δημήτριος Παπαγεωργίου και του Δημάρχου Δυτ. Αχαΐας Δ.Σ.  Δημ. Μπαρμπούνης.

Επίσης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Σουβαλιώτης - ο οποίος ήταν και ο τυχερός της βραδιάς αφού του έτυχε το φλουρί της βασιλόπιτας -  ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάκης Μαυρόγιαννης, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, φορέων, Συλλόγων, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων.

Ο Δήμαρχος του Δ. Ερυμάνθου στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία του Καλλικράτη και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει συνολικά η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα επεσήμανε τη δραστική μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους εκ μέρους της κεντρικής Κυβέρνησης, τη μεταφορά πληθώρας αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση δίχως την ανάλογη και απαιτούμενη διοικητική και οικονομική υποστήριξη, τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού για την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων, κλπ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά το Θάνο Καρπή, αποτελεί η υποχρέωση που απορρέει από τον Καλλικράτη για τη συγκρότηση Γραφείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας στους Δήμους, χωρίς να υπάρχει το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν σχεδόν χωρίς αντικείμενο οι γεωπόνοι των πρώην Νομαρχιών και οι μηχανικοί των Τ.Υ.Δ.Κ., οι οποίοι έχουν διατεθεί στις Περιφέρειες και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις καθώς και στους Δήμους της έδρας των Νομών (Πάτρα) δίχως να τους έχουν ανάγκη.

Σε ότι αφορά στο Δήμο Ερυμάνθου, περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετώπισε στον πρώτο χρόνο λειτουργίας, δίνοντας έμφαση στο υπέρογκο χρέος που παρέλαβε (8.880.000€) - το οποίο χαρακτήρισε ως «θηλιά στο λαιμό του Δήμου» - και στις μεγάλες δυσκολίες αποπληρωμής του.

Μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για το στήσιμο και την οργάνωση του νέου Δήμου Ερυμάνθου, οι οποίες στηρίζονται στη συλλογικότητα, διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, έχοντας ως προτεραιότητα όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο, την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.

Με δεδομένη την αδυναμία χρηματοδότησης εκ μέρους της Κεντρικής Κυβέρνησης, ο Δήμος Ερυμάνθου έχει στραφεί προς τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Ε.Σ.Π.Α.), καταθέτοντας προτάσεις ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ – τόσο σε Περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο – για διάφορα έργα εκ των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί έργα ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είναι υπό αξιολόγηση.

Σ’ αυτό το σημείο, αφού επεσήμανε τη στενή συνεργασία του με τους παρόντες Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη, ζήτησε από τον τελευταίο τη βοήθειά του για την έγκριση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια και αφορούν σημαντικά και αναγκαία έργα για το Δήμο.

Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη θετική εξέλιξη του έργου της Λιμνοδεξαμενής «Ντασκά» η οποία επετεύχθη και με τη συμβολή του Περιφερειάρχη και των Βουλευτών και ζήτησε την περαιτέρω υποστήριξη από την Περιφέρεια για την προώθηση της κατασκευής νέων έργων οδοποιίας και τη συντήρηση των υφιστάμενων δρόμων.

Τέλος έκανε ειδική αναφορά στην πορεία του Αυτοκινητοδρομίου, στην αξιοποίηση του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου, στον Αγροτικό Εξηλεκτρισμό, στην Αγροτική οδοποιία, στα αναγκαία αρδευτικά έργα, στην ένταξη της υδροδότησης των οικισμών της περιοχής (Φαρρών-Τριταίας) από το Φράγμα, κ.ά. και ζήτησε από τους παριστάμενους Περιφερειάρχη και Βουλευτές την ανάληψη πρωτοβουλιών και υποστήριξη των προσπαθειών του Δήμου.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, τόνισε τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες, καθώς και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στους κατοίκους του Δήμου Ερυμάνθου και ιδιαίτερα στους νέους της περιοχής.