Θ. Καρπής: Είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών στον Δήμο Ερύμανθου

Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερυμάνθου, αποφάσισε τις δράσεις που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο. Επίσης στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και αποφασίστηκε το Σχέδιο Δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών.

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου στην σχετική εισήγησή του παρουσίασε τα επικαιροποιημένα ειδικά σχέδια Δράσεων Πολιτικής Προστασίας, τόσο για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, όσο και για το ενδεχόμενο εκδήλωσης σεισμών, τα οποία συντάχθηκαν με ευθύνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και εγκρίθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου.

Τα Ειδικά αυτά Σχέδια εκτός από τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει (επισκευή και συντήρηση αγροτικών και δασικών δρόμων, κλάδεμα δένδρων, καθαρισμός χόρτων, κλπ.), περιλαμβάνουν κατάλογο των επιχειρησιακά έτοιμων μέσων που διαθέτει ο φορέας για την υλοποίηση των δράσεων Πολιτικής Προστασίας στα πλαίσια της εφαρμογής των εν λόγω Σχεδίων (μηχανήματα έργων, οχήματα πυρόσβεσης και μεταφοράς προσωπικού, κ.ά.), καθώς και καταγραφή των αντίστοιχων ιδιωτικών μέσων που βρίσκονται στην περιοχή με αναφορά στα πλήρη στοιχεία των κατόχων τους για άμεση κινητοποίηση εφόσον απαιτηθεί.

Όπως και ονομαστικές καταστάσεις κατοίκων και εθελοντών συνολικά και ανά οικισμό, οι οποίοι θα βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να συμβάλλουν εάν χρειαστεί τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταστολή και την αποκατάσταση.

Για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτηθείεκκένωση των οικισμών, έχουν καθοριστεί συγκεκριμένοι χώροι συγκέντρωσης των κατοίκων, όπως και οργανωμένη απομάκρυνση από τις επικίνδυνες περιοχές.

Τέλος και σχετικά με την αντισεισμική προστασία, εκτός των άλλων, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, με την υποστήριξη και άλλων φορέων (έχει ζητηθεί η συνδρομή της Τ/Υ του Δήμου Πατρέων) προχωράει άμεσα στον επανέλεγχο των δημοσίων και Δημοτικών κτιρίων (Δημοτικά – Κοινοτικά καταστήματα, Σχολεία, κλπ.).

Στη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας παραβρέθηκαν εκτός από το Δήμαρχο Θάνο Καρπή, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Μανέττας, Θανάσης Παπαναγιώτου και Περικλής Κανελλάκης, ο Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πάτρας ΕπιπυραγόςΒασίλειοςΜαρτζάκλης, ο Ταγματάρχης του ΚΕΤΧ ΠαναγιώτηςΓκολφινόπουλος, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Χαλανδρίτσαςκ. Θεόδωρος Χριστόπουλος, ο Υποπυραγός Πυροσβεστικού Κλιμακίου Χαλ/τσας κ. Παναγιώτης Μανωλόπουλος,ο κ. Χαράλαμπος Αβράμηςεκπρόσωπος του Δασονομείου Χαλανδρίτσας, ο εκπρόσωπος του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών Δήμου Ερυμάνθου κ. Διαμαντής Κανελλόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Είμαι βέβαιος τόνισε ο Δήμαρχος Θάνος Καρπής, ότι η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τις Δημοτικές υπηρεσίες  θα θωρακίσει τον Δήμο ενόψει της θερινής περιόδου και θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών.