Η δημιουργία μονάδας φιλοξενίας προσφύγων στη Δυτική Ελλάδα στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο

Καθοριστική για το κατά πόσο  κάποια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας θα είναι ανάμεσα σε αυτές που θα δημιουργηθούν μονάδες φιλοξενίας προσφύγων, προκειμένου να επιτευχθεί η αποφόρτιση των σημερινών δομών όπου η κατάσταση είναι πλέονν αφόρητη, θεωρείται η σημερινή ημέρα.

Στο τραπέζι της προγραμματισμένης για τις 10.30 το πρωί συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ άλλων ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδης θα παρουσιάσει  τη «χάρτα» για τη δημιουργία των 13  – ένα σε κάθε περιφέρεια –  κέντρων, με την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας να αποτελεί ένα από τα μεγάλα ζητούμενα.

Συγκεκριμένα:

Στο σημερινό υπουργικό , σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί το ν/σ που θα προταθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα εκσυγχρονίζει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και θα προβλέπει μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών και των υφιστάμενων δομών.

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες μέρες στην ηπειρωτική χώρα, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να έχει εξαγγείλει τη δημιουργία δομών φιλοξενίας σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες, με ισοκατανομή των προσφυγών.

Παράλληλα, ήδη έχει ξεκινήσει η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με προσωπικό και μέσα, και έχει ζητηθεί η περαιτέρω συνδρομή της Frontex.

Η Δυτική Ελλάδα

Το σενάριο το οποίο φαίνεται πως σε κυβερνητικό επίπεδο κερδίζει έδαφος είναι αυτό της δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και στη Δυτική Ελλάδα αλλά σε περιοχή η οποία θα βρίσκεται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το λιμάνι της Πάτρας το οποίο αποτελεί πόλο έλξης προσφύγων προκειμένου να κάνουν πράξη το όνειρο της μεγάλης φυγής προς την κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Σε μία τέτοια περίπτωση η επιλογή κάποιας περιοχής στην Ηλεία ή την Αιτωλοακαρνανία φαντάζει ως πιο πιθανή καθώς υπάρχει και το προηγούμενο της Μυρσίνης, όπου είχαν φιλοξενηθεί κάτω από άριστες συνθήκες οικογένειες προσφύγων πριν από λίγα χρόνια, χωρίς να υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το ερώτημα που τίθεται την ίδια ώρα είναι πως θα αντιδράσουν οι τοπικές κοινωνίες αλλά και οι φορείς της περιοχής, αλλά και τι θα γίνει με τη διαχείριση των προσφύγων που φτάνουν με διάφορους τρόπους στην Πάτρα, ζουν εκτός μονάδας φιλοξενίας είτε διάσπαρτοι, είτε ακόμα και σε δημόσια κτίρια και κτίρια οργανισμών όπως του Λαδόπουλου, η ΑΒΕΞ και κατά το παρελθόν η Πειραϊκή Πατραϊκή.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η δημιουργία  οργανωμένης μονάδας φιλοξενίας σε κάποια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ουσιαστικά στην περιοχή  θα λειτουργούν δύο χώροι με πρόσφυγες  καθώς η Πάτρα πάντα θα αποτελεί μία από τις πόλεις προορισμούς τους.