Η Αχαΐα δεν εξαιρείται της κατηγορίας υψηλού κινδύνου

Λίγες ώρες μετά τις εξωφρενικές επιδόσεις του καιρού στη Χαλκιδική και τους θανάτους επτά ανύποπτων ανθρώπων, μια πολυπρόσωπη δριμεία κακοκαιρία μαστίγωσε τα παράλια Πατραϊκού- Ν. Κορινθιακού. Δεν απογείωσε τροχόσπιτα, αλλά πιστοποίησε ότι έχουμε όλοι μπει στον αστερισμό μιας μετεωρολογικά αλλοπρόσαλλης εποχής.

Ζήσαμε ένα μπαράζ από καταιγίδες που αλώνισαν σε πολλές δόσεις τη ζώνη από Πάτρα έως Δρέπανο και από Αντίρριο έως Ναυπακτία. Μετρήθηκαν τρεις τουλάχιστον έφοδοι των φαινομένων από νύχτα Σαββάτου μέχρι και απόγευμα Κυριακής, ενώ ίσως αύριο να έχουμε και άλλη επίσκεψη.

Πέρα από τη θαλασσοταραχή, εκδηλώθηκαν φουσκώματα χειμάρρων, πίεση και φθορές σε υποδομές, καταστροφές σε νοικοκυριά- επιχειρήσεις, αλλά και μεγάλες απειλές κατά τόπους.

Τα συμπεράσματα ήταν:

>Η περιοχή μας δεν εξαιρείται της κατηγορίας υψηλού κινδύνου. Τα πάντα μπορεί να συμβούν οπουδήποτε και κανένα προειδοποιητικό φαινόμενο.

>Οι παραξενιές του καιρού κινούνται σχεδόν απρόβλεπτα. Οποιοδήποτε μετεωρολογικό δελτίο μπορεί να αποδειχθεί οικτρά ανεπίκαιρο μέσα σε λίγες ώρες. Οι πολίτες που παρεπιδημούν σε επίφοβες περιοχές θα πρέπει να παρακολουθούν τις ενδείξεις συστηματικά.

>Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις κρατικές δυνάμεις. Είναι γεγονός ότι το κοινό που παγιδεύτηκε στο Δρέπανο, απεγκλωβίστηκε με τα κατάλληλα μπάι πας, αλλά αυτά ήσαν αυτοσχεδιασμοί.

>Μεγάλα ερωτήματα υπάρχουν σε σχέση με κληροδοτήματα μεγάλων συγκοινωνιακών έργων. Οι αιτιάσεις ότι εγείρονται κίνδυνοι σώρευσης υδάτων που χάνουν την παλιά φυσική ροή τους, νομιμοποιούνται μετά και τα τελευταία συμβάντα.