Επιτακτική ανάγκη η άμεση χρήση του φράγματος Πείρου - Παραπείρου

Είχαμε την ευκαιρία στο παρελθόν να επισημάνουμε σε όλους τους τόνους ότι η Πάτρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που αναλογούν στον μητροπολιτικό Δήμο που ονειρευόμαστε και έχει ανάγκη η περιοχή.

Η ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, η διαχείριση των απορριμμάτων, η περιβαλλοντική προστασία τόσο των ορεινών όγκων όσο και του Πατραϊκού κόλπου είναι θέματα της Δυτικής Ελλάδας που χωρίς την ενεργή συμμετοχή της Πάτρας καταλήγουν ασκήσεις επί χάρτου χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Για άλλη μια φορά θα κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στο θέμα της υδροδότησης της Πάτρας. Το φράγμα Πείρου-Παραπείρου έχει αρχίσει να γεμίζει τους αποταμιευτήρες του με νερό το οποίο λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει πολύτιμο αγαθό στο μέλλον.

Η ποιότητα του συλλεγόμενου νερού αλλά, το κυριότερο, η επαρκής ποσότητά του καθιστούν την άμεση χρήση του φράγματος επιτακτική ανάγκη.

Την τελευταία τετραετία, με την προηγούμενη κυβέρνηση, είχαμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του φράγματος συστήνοντας διαδημοτικό φορέα εκμετάλλευσης με τη συμμετοχή του δημοσίου και διοίκηση της αυτοδιοίκησης, με διασφάλιση της βιωσιμότητας του φορέα, πρόσβαση σε φθηνό, ποιοτικό νερό και αυτονομία στην επιμέρους διαχείρισή του.

Δυστυχώς, η στείρα αντιπολιτευτική τακτική του κ. Πελετίδη, του Δήμαρχου του μεγαλύτερου ωφελούμενου Δήμου της περιοχής, δεν επέτρεψε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου που θα ανακούφιζε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, λύνοντας άπαξ δια παντός το πρόβλημα της υδροδότησης της Πάτρας.

Σήμερα, για τελευταία ίσως φορά, καλούμε τη δημοτική αρχή της Πάτρας να πάρει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση γιατί πλέον ο κίνδυνος είναι διπλός.

Αφενός να βρεθούμε αντιμέτωποι με πιθανή έλλειψη πόσιμου νερού αφετέρου να παραδώσουμε τη διαχείρισή του σε ιδιωτικά κεφάλαια που θα μας αντιμετωπίσουν όπως αντιμετωπίζουν οι καντίνες στις παραλίες τους ηλιοκαμένους λουόμενους. Προσφέροντας το νερό σε πολλαπλάσια της αξίας του τιμή.